'Muitende en bedreigende spelers' zorgen voor ontslag bondscoach: 'Dit is beneden alle peil'
i

Foto Ruud Voest

'Muitende en bedreigende spelers' zorgen voor ontslag bondscoach: 'Dit is beneden alle peil'

Martijn Baars • 16:00, 07-06-2022 / Laatste Update: 04:45, 12-12-2023

Na 10 jaar is er een einde gekomen aan de samenwerking tussen de bondscoach van het Nederlands softbalteam Ben ten Pas en de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB). Ondanks de garantie dat hij kon aanblijven, werd Ten Pas anderhalve week geleden ontslagen. "De bond heeft zich onder druk laten zetten,” aldus Ten Pas. "Het bestuur heeft een besluit genomen om rust te creëren. Meer dan dat valt er niet over te zeggen”, reageert de bond.

Ten Pas was al 10 jaar lang bondscoach van het Nederlands softbalteam, maar beleefde recent de minst plezierige jaren uit zijn carrière. In de houdgreep van corona lag ook het softbal lange tijd stil. Toen de sportwereld langzaam weer opstartte, stond er direct een EK op het programma. "Zonder enige voorbereiding moesten we daarnaartoe”, begint Ten Pas. Nederland eindigde het toernooi als 5e. "Dat was niet helemaal onze doelstelling.”

Spelers van achter in de 40

Met het oog op het EK in 2025, meteen ook het kwalificatiemoment voor het WK 2026, moesten er belangrijke keuzes worden gemaakt. Ten Pas besloot door te selecteren en een aantal jongens te bedanken voor bewezen diensten. "Als je jongens hebt van achter in de 40, dan zijn ze richting het WK in de 50. Je moet je afvragen of dat dan nog de atleten zijn waarmee je potten kunt breken.”

Muiterij onder de spelers

Na het mislukte toernooi moest er worden geëvalueerd. Normaal gesproken gaat de evaluatie via de staf, maar ditmaal besloten de spelers de stafleden daarbuiten te houden. "Er was duidelijk sprake van muiterij. De oudere spelers wilden mij eruit kegelen. Ik had ze immers verteld dat ik ze niet meer zou oproepen.” Vanaf dat moment, eind september van vorig jaar, zijn er diverse gesprekken gevoerd. "In die periode werd duidelijk dat de oudere spelers druk uitoefenden op de jongere spelers om mij te boycotten.”

Bond steunde de bondscoach

De KNBSB bleef echter achter de bondscoach staan, want Ten Pas kreeg vanuit de bond juist de doelstelling mee om door te selecteren en met nieuw elan toe te werken naar het volgende toernooi. "Begin maart kreeg ik te horen dat de bond met me door wilde. Daar kreeg ik een schriftelijke bevestiging van.”

Gestalkt door spelers

2 maanden later werd Ten Pas plotseling gebeld door de algemeen directeur van de KNBSB, Stefaan Eskes. "Hij gaf aan dat hij werd gestalkt door de oudere spelers. Hij zei: ‘Ik ga met ze in gesprek, maar maak je geen zorgen, we gaan sowieso met je verder.’"

Fysieke bedreigingen

Ten Pas pakte zijn werkzaamheden weer op en maakte zijn nieuwe selectie bekend. "Ondertussen kreeg ik geluiden dat de jongere spelers fysiek werden bedreigd door de oudere spelers. Daar heb ik een melding van gemaakt bij een vertrouwenspersoon. Ik maakte me zorgen over hun veiligheid.”

'Dit is beneden alle peil'

Niet veel later werd Ten Pas gebeld door de directeur. "In een telefoongesprek van 3 minuten werd ik bedankt voor 10 jaar trouwe dienst.” Hij kreeg te horen dat het een besluit was van het bestuur en niet zozeer van de algemeen directeur. "Dat vind ik ongelofelijk. Ik heb nog nooit iemand gesproken van het bestuur, nog nooit! Een aantal spelers heeft wel die lijntjes richting bestuursleden en die hebben daar druk op uitgeoefend. Dit is beneden alle peil.”

'Hele nare nasmaak'

"Ik snap niks van zo’n algemeen directeur die me eerst schriftelijk bevestigt dat ik mag blijven en me 2 maanden later, zonder dat er iets is veranderd, ineens toch wegstuurt. Dat is vreemd. En dan verschuilt hij zich ook nog achter het feit dat het een bestuurlijk besluit is. Ik heb hier een hele nare nasmaak aan overgehouden.”

'Dat is mijn taak'

Eskes meent dat er wél iets is veranderd. "Onze technisch directeur had besloten om Ben in positie te houden en ik heb hem gezegd dat ik geen aanleiding zag om dat te veranderen. Toen de situatie dreigde te escaleren heb ik besloten om er bestuursleden bij te betrekken. Op basis van hun eigen onderzoek hebben ze besloten dat zijn positie niet langer houdbaar was. Het is dan mijn taak om de bondscoach deze vervelende mededeling te geven.”

Spelers

Daarnaast bevestigt Eskes dat er sprake was van onenigheid binnen de selectie. "Er was inderdaad een groep spelers die door Ben bedankt was en een groep die niet meer onder Ben wilde spelen. Dat hebben ze laten horen. De situatie die is ontstaan was zeer onwenselijk. Het bestuur heeft een besluit genomen om rust te creëren. Meer dan dat valt er niet over te zeggen.”