NOC*NSF gaat zelf geen sport boycotten in Rusland: 'Wachten op internationale maatregelen'
i

ANP

NOC*NSF gaat zelf geen sport boycotten in Rusland: 'Wachten op internationale maatregelen'

Martijn Baars • 15:44, 24-02-2022 / Laatste Update: 08:15, 08-01-2024

De Nederlandse sportkoepel NOC*NSF gaat in ieder geval niet zelfstandig over tot een boycot van Rusland vanwege de militaire aanval op Oekraïne. Volgens een woordvoerder van NOC*NSF kan het wel zijn dat de sport onderdeel wordt van een brede, internationale boycot, als reactie op de Russische inval in het buurland. "Maar op dit moment hebben wij nog geen zicht op de maatregelen van de overheid.”

NOC*NSF heeft contact gehad met de Nederlandse basketbalbond (NBB). De nationale mannenploeg speelt donderdag in de WK-kwalificatie in en tegen Rusland. Hoewel de spelers van Oranje zich ‘zeer ongemakkelijk’ voelen bij de ontstane situatie, willen ze om 16.00 uur in Perm toch spelen. Zondag treffen beide landen elkaar opnieuw, dan in Almere. Vooralsnog gaan beide wedstrijden ‘gewoon’ door.

'Niks van belang'

De sportkoepel inventariseert of Nederlandse sporters de komende tijd mogelijk naar Oekraïne of Rusland moeten voor wedstrijden. “We hebben daar nog geen scherp overzicht van, maar het lijkt erop dat in de nabije toekomst niets van betekenis op het programma staat in die landen.”

Champions League-finale

Later in het jaar huisvest Rusland wel enkele grote sportevenementen, zoals de finale van de Champions League (op 28 mei in Sint-Petersburg) en het WK volleybal voor mannen (26 augustus - 11 september). Het bestuur van de Europese voetbalbond UEFA komt vrijdag in een spoedzitting bijeen, onder meer om te praten over de Champions League-finale. Volgens sommige media gaat de UEFA die verplaatsen naar een ander land.