­čÄą | Oekra├»ense roeiers behalen al zinkend de finishlijn: 'Zo voelen hun landgenoten zich'

Trevor Wagener┬áÔÇó┬á15:34, 15-08-2023 / Laatste Update: 21:46, 11-12-2023

Wat een beelden: het Oekraïense drakenboot-team beleefde een wel heel bizarre finish op de 2000 meter-race tijdens de World Championships in Thailand, die van 4 tot 13 augustus werden gehouden. De Oekraïense vloot zonk letterlijk, maar de opvarende roeiers gaven niet op en behaalden - volledig doorweekt - de finishlijn.

Dit deden zij onder luid gejuich en applaus van hun tegenstanders en de andere aanwezigen. Met nog ruim 200 meter te gaan zat er, op de race alsnog te staken na, niets anders op dan keihard door roeien.

Oekraïense roeiers zinkend naar de finish

Het team ging uiteindelijk al 6e over de meet. Het sportieve staaltje doorzettingsvermogen ging uiteraard viral op social media. "Deze video laat precies zien hoe de huidige situatie nu is in Oekraïne", schreef Maksym Kovalenko op Twitter. "Het is een beetje zoals hun landgenoten zich moeten voelen: al zinkend, gesteund door mensen op droge, andere boten."

Drakenbootsport

Wat is een drakenboot? De naam zegt het eigenlijk al: het is een redelijk groot bootje in de vorm van een draak - inclusief kop en staart - waar 20 opvarenden op kunnen. Los van meerdere roeiers bestaat een team ook uit een zogeheten drummer en een kapitein.