Viroloog pleit juist voor méér versoepelingen: 'Gooi de terrassen en sportscholen weer open'
i

AFP

Viroloog pleit juist voor méér versoepelingen: 'Gooi de terrassen en sportscholen weer open'

Martijn Baars • 11:52, 08-03-2021 / Laatste Update: 04:14, 06-01-2024

De regering gaat maandagavond weer geen versoepelingen aankondigen in de corona-lockdown waar we al maanden in zitten. De cijfers zijn voor premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge nog te hoog om het land weer wat vrijheden te geven. Een gemiste kans, vindt viroloog Louis Kroes.

“Premier Rutte zei op de vorige persconferentie dat we risico gingen nemen door middelbare scholen te heropenen. Het zou goed zijn nu nog bewust iets meer risico te nemen en bijvoorbeeld terrassen te heropenen. En met het heropenen van sportscholen boek je enorme gezondheidswinst.” Dat zegt de viroloog in gesprek met Het Parool.

'Dat is geen reden om nu tot het uiterste te gaan'

Volgens Kroes gaat de regering ten onrechte uit van het slechtste scenario, waardoor de maatregelen zo heftig moeten blijven. "Ik snap de uitgangspunten van het beleid. In de 1e golf, met het doembeeld van het overstromen van de ic’s, vond ik de lockdown begrijpelijk. Maar dat extreme scenario is nu niet duidelijk meer in beeld. Dat is geen reden nu tot het uiterste te gaan om de pandemie te bedwingen.”

Better safe than sorry

Op zich snapt hij de gedachtegang van de regering om geen versoepelingen toe te staan. Maar door zo streng te zijn, loop je in andere vormen van de volksgezondheid grote risico's. "Het simpele idee is: better safe than sorry. Ga maar uit van het slechtste geval, dan kan het alleen maar meevallen. Maar dat is ook riskant. Want naast de groep kwetsbaren die risico lopen door het coronavirus zijn er ook de belangen van miljoenen Nederlanders die risico lopen door de strenge corona-aanpak. Hun gezondheid lijdt onder passiviteit, voor ondernemers staan inkomsten op het spel, voor scholieren en studenten hun toekomst, mensen vereenzamen. Die risico’s moet je meewegen."