Novak Djokovic is er helemaal klaar mee en verliest ook strijd om brons

31 juli 2021

Getty Images
Novak Djokovic

Novak Djokovic is er niet in geslaagd om een olympische medaille te veroveren in het enkelspel. De Serviër verloor in de strijd om het brons van Spanjaard Pablo Carreno-Busta: 6-4, (6-7 (6) en 6-3. 


Djokovic was de grote favoriet om in Tokio het goud in het mannen enkelspel te veroveren. De Serviër won dit jaar al de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon en was nog in de race voor de Golden Slam. Tegen Alexander Zverev viel die droom in duigen. "Ik voel me verschrikkelijk", zei Djokovic na afloop. "Alexander serveerde heel erg sterk. Ik kreeg amper kansen om op zijn tweede service iets terug te doen. Dat is sport: hij speelde beter en heeft de overwinning verdiend."

Waar Djokovic zich normaal gesproken puur richt op het enkelspel, komt hij in Tokio ook in het mixed dubbelspel in actie. Ook daarin werd hij met Nina Stojanovic uitgeschakeld in de halve finale.

Waarom deed Djoko mee aan dubbelspel?
Het roept de vraag op of Djokovic überhaupt wel mee moest doen aan het dubbelspel, gezien de zware fysieke omstandigheden in het broeierige Tokio. Tegen Carreno-Busta kon hij de eer nog redden voor zijn land. 

De Spanjaard die in de kwartfinales voor een verrassing zorgde door de als 2e geplaatste Daniil Medvedev te verslaan en in de halve finale werd uitgeschakeld door diens landgenoot Karen Khachanov, begon goed aan de partij. Hoewel Djokovic 3 kansen kreeg om Carreno-Busta te breken, was het bij een 2-2 stand direct raak op het 1e breakpunt voor Carreno-Busta.

Djokovic vecht zich terug
Die voorsprong gaf hij niet meer uit handen: met 4-6 ging de 1e set naar Carreno-Busta. In de 2e set kreeg geen enkele speler een breekkans en draaide het op een tie-break uit. Carreno-Busta kreeg op de service van Djokovic een matchpoint, maar sloeg niet toe. Met 8-6 won Djokovic de spannende tie-break en draaide het op een allesbepalende 3e set uit.

Djokovic leek het momentum te pakken en kreeg direct opnieuw een breakkans, maar Carreno-Busta raakte niet in paniek en sloeg juist zelf een game later toe op de servicebeurt van de Serviër. Carreno-Busta serveerde de wedstrijd met pijn en moeite - pas op zijn 6e matchpoint was het raak - uit - en bezorgde Spanje voor het eerst sinds 2008 weer een medaille in het heren enkelspel. Toen kroonde Rafael Nadal zich tot olympisch kampioen. 

Djokovic komt later op de dag nog in actie in het gemengde dubbelspel.

Djokovic was zo gefrustreerd dat hij zijn racket kapotsloeg