Alles over de olympische wegrit: tijdschema, parcours én favorieten

23 juli 2021

Getty
wegwedstrijd-olympische-spelen-tokio-voorbeschouwing-parcours-tijd-favorieten-tv-gids

De Tour de France is net achter de rug, maar nu wacht voor veel renners alweer een grote wedstrijd. In Tokio wordt gestreden om olympisch goud.


Wanneer is de wedstrijd, hoe ziet het parcours eruit en wie zijn de favorieten? Check het hier!

Hoe laat?
Door het tijdsverschil in Japan zul je waarschijnlijk de wekker moeten zetten om de koers helemaal te volgen. De start is namelijk om 04.00 uur Nederlandse tijd in de nacht van vrijdag op zaterdag. De finish wordt verwacht rond 11.15 uur Nederlandse tijd. De olympische wegrit is op televisie te zien bij zowel NOS als Eurosport en Sporza.

Eurosport is er in ieder geval vanaf de start bij. Geen televisie binnen handbereik? Dan is de wedstrijd ook online te volgen via de Eurosport Player.

Veel klimwerk
In totaal fietsen de renners 234 kilometer. Onderweg wachten veel hoogtemeters. De Mikuni Pass (6,7 km aan 10,1%), met de top op 33 kilometer van de finish, moet een cruciaal punt worden. Overigens wordt ook een deel van de Mount Fuji beklommen. Check hier het profiel.

wegrit-olympische-spelen-voorbeschouwing-parcours-televisie-favorieten

Favorieten
Wie wordt de opvolger van Greg van Avermaet? Dat is de grote vraag! De topfavoriet is misschien wel zijn landgenoot Wout van Aert. De renner van Jumbo-Visma won in de Tour de France nog zowel een bergrit, een tijdrit als een massasprint. Een echte alleskunner dus.

De concurrentie moet komen van Tourwinnaar Tadej Pogacar, zijn landgenoot Primoz Roglic, Alejandro Valverde, Alexey Lutsenko en Maximilian Schachmann. Bij Nederland is het vooral hopen op een topprestatie van Bauke Mollema, al kan Wilco Kelderman misschien ook ver komen op het bergachtige parcours.