Definitief: Epke Zonderland mist olympische rekfinale en sluit carrière triest maar positief af

24 juli 2021

Het is over en uit. Wat Epke Zonderland al verwachtte is definitief gebeurd. In totaal 8 turners deden het al beter op de rek dan de Nederlandse turner en daardoor is hij uitgeschakeld voor een finaleplek. Zonderland sluit zijn mooie carrière zo op een trieste manier af.


De olympisch kampioen is in slechte doen en kende in aanloop naar de Spelen darmproblemen. Hij turnde mede daardoor geen vlekkeloze oefening en moest bij de afsprong corrigeren en dat zorgde voor veel aftrek en een eindscore van 13.833. Duidelijk niet genoeg voor een plek in de eindstrijd.

Dubbele gevoelens: triest, maar positief
Door de moeizame voorbereiding was Zonderland al blij dat hij een oefening kon neerzetten. "Dit voelt net zo knap als de drie wereldtitels of Londen”, zei Zonderland tegen het AD. "Eigenlijk is het bizar dat ik dit nu kon. Ik sta er zelf van te kijken, geen idee waar ik het vandaan haalde."

Er is een hele kleine kans dat Zonderland zijn afscheid nog even uitstelt. In oktober staat er een WK op het programma, opnieuw in Japan. "Als de fitheid zich zo doortrekt en ik ben een paar weken verder, kan het zijn dat ik denk: ik plak het er nog aan vast. Ik moet toch aftrainen. Maar die kans acht ik heel klein, misschien 1 tot 5 procent. Maak er maar 1 procent van, want dat WK kan natuurlijk ook nog worden afgelast. Ik kan goed zeggen: jongens, het is prima. Dit heeft ook al zo veel energie gekost, het was mentaal ook zwaar. Dokter Zonderland zegt ook: pas een beetje op jezelf. Ik heb een hartstikke mooie oefening geturnd op de Olympische Spelen. Dit was een prachtig mooie afsluiter."

Lees hier meer over de olympische oefening van Epke Zonderland