Dit is de beroemde vader van shorttrackster Xandra Velzeboer

13 februari 2022

ANP
Velzeboer

Shorttrackster Xandra Velzeboer was zondag de heldin bij de 3.000 meter relay. Het jonge shorttracktalent met de blond krullen trok een paar keer keihard door en sloeg de gaten. Essentieel voor de gouden plak van de Nederlandse aflossingsploeg. Velzeboer heeft haar talent voor de snelle korte rondjes schaatsen niet van een vreemde.


Velzeboer komt namelijk uit een beroemde shorttrackfamilie. Vader Mark Velzeboer deed precies 30 jaar geleden mee aan de Spelen van Albertville. In 1992 dus. Hij kwam in actie op de 1.000 meter en was niet de enige Velzeboer. Zijn oudere zus Simone (links op de foto) en zusje Monique (rechts) kwamen ook uit de shorttrack bij die Spelen in 1992.

Beste Velzeboer
Zij deden niet mee om de medailles. Xandra Velzeboer heeft het op haar 20e dus al beter gedaan dan haar beroemde familieleden, vader Mark en tantes Simone en Monique. Al moet erbij gezegd worden dat Monique Velzeboer bij Calgary 1988 wel goud, zilver en brons won. Shorttrack was destijds een demonstratiesport en officieel werden er geen medailles uitgedeeld en de concurrentie was een stuk minder dan nu.

Tante Monique is ook bekend geworden door de negatieve kant van het shorttracken. Vroeger waren er een stuk minder veiligheidsmaatregelen en bij een valpartij tijdens een training in het Franse Font-Romeu liep Monique Velzeboer een cervicale dwarslaesie op. Einde carrière.

Xandra Velzeboer
Xandra Velzeboer (uiterst rechts) in extase na het goud met de aflossingsploeg