🥇 | GOLD! Zekere gouden medaille is binnen: Nederlandse sprinters vermorzelen Britten

Eimert Pruis • 12:54, 03-08-2021 / Laatste Update: 15:29, 08-01-2024

De Nederlandse teamsprinters hebben GOUD veroverd op de Olympische Spelen. Vooraf stond de gouden medaille al bijna met pen geschreven in de sterren, maar ze moeten het dan toch even doen. En dat deden ze. Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland vermorzelden Groot-Brittannië in de finale.

Nederland maakt in de medaillespiegel langzaam de verwachtingen waar. Vooraf werd Nederland op 48 medailles ingeschaald en misschien wel 20 gouden plakken. Zo ver is het nog lang niet maar de baanrenners starten uitstekend aan het toernooi met goud. Het is de 6e gouden medaille voor Nederland en de 20e in totaal op deze Spelen in Tokio.

De teamsprinters van TeamNL waren al de wereldkampioen. Met een tijd van 41.369 werd ook nog eens een olympisch record gereden. Een record dat Nederland al 2 keer eerder deze dinsdag aanscherpte. In de kwalificatie was Matthijs Büchli 1 van de renners. Jeffrey Hoogland werd toen gespaard.

Arie van Vliet

Het is een historische gouden medaille voor het Nederlandse baanwielrennen. De vorige gouden plak bij de mannen dateert namelijk uit 1936. Destijds veroverde Arie van Vliet goud op de 1 kilometer tijdrit bij de Olympische Zomerspelen van 1936, ook wel de Nazispelen genoemd.

"Ze staan hier beter dan ooit", zei bondscoach Hugo Haak vooraf. Ook spraken experts al van een 'zekere gouden medaille' voor Nederland. "We zijn rijdende sportscholen", zei Lavreysen al eens. De renner die met 1 been 430 kilo wegdrukt op de single leg press.