🏅💨 | Kiran Badloe is de ultieme Air Bender en verovert goud op Olympische Spelen

31 juli 2021

Kiran Badloe heeft zich gekroond tot de ultieme Air Bender, de Avatar waar hij fan van is en waaraan hij zijn kapsel heeft gewijd. De Nederlandse windsurfer veroverde het goud in de RS:X-klasse op de Olympische Spelen in Tokio.


Badloe had zo'n grote voorsprong dat hij in de medalrace slechts moest finishen en geen valse start moest maken. Dat deed hij niet en dus werd het een ererace voor de Nederlandse surftopper. Het was een dramatische medalrace met liefst 3 valse starts. De Fransman Thomas Goyard (lag op koers voor zilver), de Italiaan Mattia Camboni en de Pool Piotr Myszka startten te vroeg. Heel dom want daarmee vergooiden zij hun kans op een medaille, al had de Fransman nog geluk dat zijn concurrentie niet goed presteerden in de medalrace waardoor hij alsnog het zilver omkreeg.

Terug naar Badloe. De 26-jarige Nederlander kroonde zich in Tokio tot meester van wind en water. Hij heeft alles geleerd van boezemvriend Dorian van Rijsselberghe. In aanloop naar de Spelen versloeg hij zijn meester en veroverde hij het enige Nederlandse startticket in de RS:X-klasse voor de Olympische Spelen. De 2-voudig olympische kampioen (2012 en 2016) was er dus niet bij en dus moest Badloe het doen.

Het was ook de Olympische Spelen voor coach Aaron McIntosh. Eerst leidde hij Van Rijsselberghe naar 2 keer goud en nu hielp hij Badloe aan dezelfde medaille.

Badloe begon nog beroerd aan zijn Spelen maar herstelde zich snel in het olympisch toernooi. Hij domineerde de races en wist al snel dat hij alleen nog van zichzelf kon verliezen. Zelfs een diskwalificatie deerde Badloe niet. Hij werd beloond met een ereronde in de medalrace en is met zijn blauwe haar eindelijk de ultieme Air Bender.