Koning Willem-Alexander vliegt terug van Griekenland en opent Olympic Festival met zwaard

23 juli 2021

ANP

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima wensen alle Nederlandse olympische sporters veel succes tijdens de Olympische Spelen in Tokio. Vanwege de coronapandemie mist de koning voor het eerst in jaren het sportevenement. Wel opende hij vandaag het Olympic Festival in Den Haag.


"Succes #TeamNL bij #Tokyo2020! Ook al kunnen wij niet in Tokio zijn, wij zullen jullie wedstrijden volgen en hebben alle vertrouwen in mooie en succesvolle spelen", laat het paar weten in een verklaring. "Nederland kijkt uit naar jullie prestaties. Geniet van jullie deelname!"

De koning is, naast groot sportliefhebber, erelid van het Internationaal Olympisch Comité en reist in die hoedanigheid nagenoeg altijd af naar de Spelen, vaak met zijn gezin. Dit keer zal hij niet in Tokio kunnen juichen voor de mogelijke Nederlandse overwinningen. Wel vloog hij vandaag terug vanuit zijn vakantieadres in Griekenland, waar er vorige week nog een fotosessie van het koninklijk gezin. Dit deed hij om het Olympic Festival in Den Haag te openen.

Sinds halverwege de jaren 90 sloeg Willem-Alexander de Spelen vrijwel nooit over. Zo was hij de vorige keer in 2018 met koningin Máxima in Zuid-Korea voor de Olympische Winterspelen van Pyeongchang en vloog hij in 2016 met het hele gezin naar Rio de Janeiro voor de Olympische Zomerspelen. De enige uitzondering was in 2002, toen hij de Winterspelen in Salt Lake City miste vanwege zijn huwelijksreis met Máxima. De koning liet eerder al weten veel zin te hebben in de Spelen in Tokio. "Ik ben vast niet de enige die daarnaar uitkijkt."