Sanne Wevers twijfelde over verdedigen olympisch goud: ‘Keuze zwaar onder de maat’

22 juli 2021

AP

Voor het eerst na de rechtszaak die hun coach en vader aanspande tegen de turnbond, spraken Sanne en Lieke Wevers vandaag in Tokio over de impact van de afgelopen maand. Zij moeten het op de Olympische Spelen doen zonder Vincent Wevers, de man die er altijd bij is.


"De keuze die is gemaakt, is professioneel gezien zwaar onder de maat.”

Lastige tijden
Ze wisten allebei dat het een keer moest gebeuren. Dat de media er uiteindelijk naar zou gaan vragen. Vandaag, na de podiumtraining in de Ariake turnhal, gingen ze ervoor staan en vertelden eerlijk hoe de afgelopen periode was. De periode waarin de turnbond KNGU besloot om hun vader en coach Vincent niet mee te nemen naar de Spelen, hangende een tuchtonderzoek naar aanleiding van klachten van oud-turnsters. Het kort geding dat Vincent Wevers met succes aanspande, en daarna het hoger beroep dat weer door de KNGU werd gewonnen en waarna het onomkeerbaar was.

Die weken waren volgens Sanne, regerend olympisch kampioene op de balk, heftig, intens en zwaar. "De laatste voorbereidingen voor de Spelen zijn altijd intens. Maar alle omstandigheden erbij maakten het nog pittiger.” Op Schiphol nam de tweeling afscheid van hun vader en trainer Vincent. "Heel zwaar”, zegt Sanne.

Twijfel over deelname
Ze bekende 5 dagen te hebben getwijfeld of ze wel naar Tokio wilde afreizen zonder de man die er in haar carrière altijd bij was. "Ik weet niet of dat lang is. Het is nogal een groot besluit, als je coach niet mee mag. Het was een moeilijke keuze, waar veel bij komt kijken.”