Schoonspringer Tom Daley pakt goud en maakt statement: ‘Ik ben gay en olympisch kampioen’

26 juli 2021

De Britse schoonspringer Tom Daley heeft op het onderedel 10-meter synchroon goud gewonnen. Hij en partner Matty Lee versloegen een Chinees duo. Reden voor een inspirerende speech van Daley: "Ik ben gay en olympisch kampioen. Dit geeft me veel kracht. Toen ik jong was, dacht ik dit nooit te kunnen bereiken om wie ik ben."


De 27-jarige Daley uit Plymouth was er in 2008 al bij in Beijing. Destijds was hij de jongste Britse olympische atleet sinds 1960. In 2012 won hij in eigen land, in Londen, brons. In 2013 zette hij de stap om te verklaren dat hij homoseksueel is. Sindsdien is hij een zeer zichtbare ambassadeur van de queer-gemeenschap, via televisieshows, social media en vlogs.

Op de persconferentie deed hij zijn verhaal: "Toen ik jonger was voelde ik me eenzaam en anders. Ik voelde dat ik niet in de maatschappij paste, dat ik niet precies was zoals mensen van me verwachtten. Ik hoop dat mensen in een soortgelijke positie zien dat ze niet alleen zijn. Je kunt van alles bereiken en er is meer support voor je dan je denkt."