🥇 | Shanne Braspennincx fietst en beukt naar historische gouden medaille op de keirin

5 augustus 2021

Shanne Braspennincx heeft voor een waanzinnige, historische gouden medaille gezorgd op de keirin. De Nederlandse was in de finale oppermachtig en werd daarmee de opvolgster van Elis Ligtlee, die in Rio de Janeiro het goud pakte. De Nieuw-Zeelandse Ellesse Andrews greep het zilver, Lauriane Genest uit Canada veroverde brons.


Braspennincx was subliem in de kwart- en halve finale, waarin ze telkens als winnares over de streep kwam. Dat lukte tijdens de finale ook en dus was de gouden plak een feit. Een medaille met emotionele waarde voor TeamNL, zeker na het heftige uitvallen van Laurine van Riessen in de kwartfinale.

Geweldige comeback
Wat de medaille van Braspennincx extra mooi maakt is het feit dat ze van heel ver komt, maar echt van heel ver. Dik 6 jaar geleden kreeg ze een hartinfarct, in Rio was ze reserverijdster. En nu in Tokio is ze gewoon olympisch kampioene.

Historische medaille
Nederland heeft nu officieel het record van Sydney in 2000 geëvenaard toen er 25 medailles werden gewonnen. Braspennincx won weliswaar de 24e plak van deze spelen in Tokio, maar de hockeysters en boksster Nouchka Fontijn winnen sowieso ook al een medaille. Daardoor komen 'we' dus sowieso al op 26 uit, HISTORISCH!