Sifan Hassan over olympische trilogie: ‘Kan niet stoppen met huilen’

7 augustus 2021

Getty

Sifan Hassan beseft hoe een topsporter zich op een evenement moet voorbereiden: groots dromen. De lat superhoog leggen. De druk enorm opvoeren. Want als je alles maar relativeert of geen concreet doel hebt, waarom zou je je dan op trainingen helemaal binnenstebuiten draaien, waarom zou je dan in een wedstrijd diep in het rood gaan?


Hassan kwam dus met een mission impossible op de proppen voor Tokio: 3 keer goud, op de 1.500, 5.000 en 10.000 meter. Het werd uiteindelijk 2 keer goud en 1 keer brons. Een legendarische trilogie. En, tot opluchting van de 28-jarige Hassan, is nu de druk van de ketel. "Ineens besefte ik op het podium dat die stress weg was", tekende De Telegraaf op. "En ik kon niet stoppen met huilen."

Kan niet
Nog nooit eerder deed een atleet op de Zomerspelen mee aan deze 3 afstanden. "Ik ben gewoon een mens die haar hart volgt", zo legt Hassan haar keuze uit. "Wat ik heb gedaan is moeilijk, maar het kan dus. Maar als je me vraagt om het nog een keer te doen zeg ik: nee, dat kan ik niet."

Marathon
En nu? De queen van de Spelen heeft alweer een mooie ambitie in haar hoofd: "Ik wil gewoon een marathon lopen zonder dat ik er echt op heb getraind. Gewoon kijken hoe hard ik kan."