Toekomstig Olympisch goud? Nederlandse India Sardjoe (16) wint WK breakdance

14 november 2022

De 16-jarige India Sardjoe heeft afgelopen weekend de wereldtitel breakdance gepakt. De Hagenaar is de jongste deelnemer ooit die een WK-titel pakt. In de geboorteplaats van hiphop, New York, moest Sardjoe de jury in 4 rondes weten te overtuigen.


Breakdance is vanaf 2024 officieel een Olympische sport. Na skateboarden, sportklimmen en golfsurfen zal breakdance tijdens de Zomerspelen van Parijs zijn debuut maken.

Sardjoe moest in de finale battlen tegen voormalig wereldkampioen Logistx uit de Verenigde Staten. Ondanks de thuiswedstrijd voor haar tegenstander, wist de Nederlandse de jury te overtuigen.

Europees kampioen
Vorige week won Sardjoe ook al het Europees kampioenschap Breakdance in Manchester, waarmee ze zich in een sterke positie plaatst voor deelname aan de Olympische Spelen in 2024. De overwinning van deze wereldtitel voelt dan ook als kers op de taart.

"Om tijdens mijn eerste WK de wereldtitel te veroveren, en dan óók nog eens als de jongste, dat is allemaal plusplusplus", reageerde Sardjoe, die haar danscarrière al begon op 7-jarige leeftijd. "Ik ben dan ook superblij dat het allemaal zo is gegaan en met wat ik al allemaal heb bereikt tot nu toe."

Nederland topland
Bijna was er een ultiem breakdance-succes voor Nederland. Amsterdammer Lee Demierre verloor in de finale van een Amerikaan. Maar liefst 6 Nederlanders behaalden de finale. Komend jaar zijn er verschillende kwalificatiemomenten richting de Olympische Spelen.

Sardjoe beter leren kennen? Ze zit maandagavond bij Khalid & Sophie op NPO1.