Medaillekansen voor Nederland op het omnium, maar wat is het precies?
i

Getty Images

Medaillekansen voor Nederland op het omnium, maar wat is het precies?

Bart van der Wijst • 10:00, 05-08-2021 / Laatste Update: 19:00, 13-12-2023

Nederland domineert de laatste jaren in het baanwielrennen. Dat zagen we deze Olympische Spelen al met de gouden plak bij de teamsprint en de individuele prestaties van Harry Lavreysen en Jeffrey Hoogland op de sprint. Een ander onderdeel bij het baanwielrennen is het omnium, maar wat is dat precies?

We leggen eerst uit hoe de sport werkt, maar we raden je aan daarna ook verder te lezen. Daarna volgt namelijk het programma.

Wat is omnium precies?

Het omnium, dat in 2007 na 40 jaar absentie werd teruggebracht door de UCI, bestaat uit meerdere onderdelen. Van origine reden de baanwielrenners 6 onderdelen, maar er zijn er de afgelopen jaren wat geschrapt. Tijdens deze Olympische Spelen zien we de volgende 4 onderdelen:

- Scratch: heel simpel, de 1e renner die over de finishlijn komt wint. Bij de mannen is dat na 10km, bij de vrouwen na 7,5km. Een renner die op een ronde wordt gezet door het peloton, moet het veld verlaten. De winnaar krijgt 40 punten, vervolgens 38, daarna 36 etc.

- Temporace: nu wordt het interessanter. Renners kunnen bij dit onderdeel 1 punt verdienen door sprintjes te winnen die iedere 5 rondes worden gehouden. Daarnaast krijg je 20 punten als je de rest op een ronde zet. Als je als renner een ronde verliest ten opzichte van iemand anders verlies je 20 punten.

- Afvalkoers: de naam zegt het eigenlijk al, bij dit onderdeel valt er telkens een renner af. Om de ronde is er een sprint en degene die als laatste de lijn passeert moet het veld verlaten. Een gevaarlijk, maar spectaculair onderdeel.

- Puntenkoers: dit is het allerlaatste onderdeel van het omnium. De renners fietsen 25km (100 rondes) en sprinten om de 10 rondes voor 5, 3, 2 en 1 punt. Op de finishlijn zijn er 10, 6, 4 en 2 punten te verdienen. Ook bij de puntenkoers kunnen renners 20 punten verdienen als ze de rest op een ronde fietsen, andersom kunnen ze er weer 20 verliezen. De renners starten dit onderdeel met de punten die ze tijdens de scratch, temporace en afvalkoers hebben verdiend.

Wanneer heb je goud?

De punten van de 4 onderdelen worden na de puntenkoers bij elkaar opgeteld en daaruit komt een winnaar, die krijgt uiteraard de gouden medaille. Vanzelfsprekend verdienen de nummers 2 en 3 respectievelijk de zilveren en bronzen plak.

Programma omnium

Donderdag 5 augustus (m)

- 08.30 uur: scratch

- 09.27 uur: temporace

- 10.07 uur: afvalkoers

- 10.55 uur: puntenkoers

Zondag 8 augustus (v)

- 03.00 uur: scratch

- 03.45 uur: temporace

- 04.26 uur: afvalkoers

- 05.25 uur: puntenkoers

Welke Nederlanders doen er mee?

Bij TeamNL zijn Jan-Willem van Schip (m) en Kirsten Wild (v) van de partij op het omnium. Van Schip won de laatste jaren 2 zilveren medailles op WK's, dus is zeker een kanshebber voor een plak. De 38-jarige Wild pakte al meerdere gouden medailles op WK's en EK's, een plak op de Spelen ontbreekt echter nog. Dit wordt naar alle waarschijnlijkheid Wilds laatste kunstje.