Wie is Zambiaanse hattrickqueen Barbra Banda precies?

24 juli 2021

Ze maakte er eentje tegen Nederland en ze maakte er eentje tegen China: Barbra Banda gaat maar door met hattricks scoren op het voetbaltoernooi van de Olympische Spelen! Wie is deze productieve dame eigenlijk?


2 van de 3 goals van Banda tegen Nederland kwamen nogal te laat: het waren de 10-2 en 10-3. Maar tegen China waren het wel belangrijke treffers: de 2-3, 3-3 én 4-3. Uiteindelijk nam Zambia een puntje mee uit speelplaats Rifu (4-4).

Wie is Barbra Banda van Zambia?


Banda is zo'n voetballer die vaak voorkomt op lijstjes die beginnen met 'De eerste die...'. De 21-jarige aanvoerster van Zambia was onder meer de 1e Zambiaanse die in een Europese competitie speelde (EdF Logroño in Spanje). Ze is nu de 1e vrouw die 2 hattricks scoorde op de Olympische Spelen. Sinds 2020 speelt ze voor het Chinese Shanghai Shengli. Haar 1e interland voor Zambia was in 2016.

Kleine Barbra
Banda komt uit Lusaka, de hoofdstad van Zambia. Ze begon met voetballen op haar 7e, daartoe aangespoord door haar vader. Vanaf haar 13e werd ze opgeroepen voor jeugdelftallen van het Afrikaanse land.

Halve finale
Ze kwam met grote verwachtingen naar Tokio. "De halve finale", zo luidde het doel dat ze uitsprak tegen de website van de Olympische Spelen. "Er zit iets diep in ons. Ik heb geloof in ons team. In voetbal komt het er op neer: wie wil het het meest?"

Trouwens, ook in Spanje maakte ze al eens een hattrick: