Turnster Sanne Wevers stapt uit nationale turnselectie vanwege ‘onveilig sportklimaat’

27 juni 2022

Pro Shots / Paul Meima
sanne-wevers-training-opgestapt

Turnster Sanne Wevers is per direct uit de selectie van de Nederlandse turnploeg gestapt. Zij doet dat vanwege 'een voor haar onveilig sportklimaat' binnen de selectie. Daarmee doelt zij op het gedrag van een teamgenoot en het gebrek aan steun van turnbond KNGU dat zij ervaart.


Dat heeft de olympisch kampioene op balk van 2016 laten weten in een persbericht. "Met veel pijn in het hart heb ik maandag bij de KNGU aangegeven dat ik per direct uit de nationale selectie stap. Door het gedrag van een teamgenoot is er voor mij een aanhoudende onwerkbare situatie ontstaan. Hierdoor kan ik niet meer goed functioneren binnen ons team", aldus de topturnster.

Geen details
Wevers gaat niet in op details en een naam van de teamgenoot wordt ook niet genoemd. "De basis is dat je je in een team veilig en op je gemak voelt en collegiaal met elkaar omgaat. Het afgelopen half jaar heb ik er alles aan gedaan om deze situatie te veranderen. Door het ontbreken van regie vanuit de KNGU is dit helaas niet gelukt. Ik ben dus enorm teleurgesteld in de KNGU."

Wevers stopt niet met turnen
Wevers vertelt wel dat ze niet stopt met de sport zelf. "Dit zijn niet de normen en waarden waar ik voor sta en dit is voor mij geen gezonde topsportomgeving. Het is natuurlijk enorm pijnlijk dat ik dit besluit na 18 jaar turnen op topniveau heb moeten nemen. Dit betekent concreet dat ik nu uit de nationale selectie stap, maar dit betekent niet dat ik stop als sporter. Ik ga de komende periode gebruiken om te onderzoeken hoe ik mijn toekomst ga invullen", aldus de 30-jarige Wevers.

Gouden plak
Wevers won in 2016 goud op de evenwichtsbalk. Daarmee is zij de 1e Nederlandse turnster Op de Olympische Spelen die een individuele titel won. In 2021 mistte ze de finale van de balk op de Spelen van Tokio.