Erben Wennemars voorspelt hoeveel schaatsmedailles Nederland gaat pakken op de Olympische Spelen

19 januari 2022

ANP

7 keer goud, 5 keer zilver en 5 keer brons. Als het aan Erben Wennemars ligt, komen de Nederlandse schaatsers met enorm veel eremetaal terug uit Beijing. Sportnieuws.nl belde met Wennemars om alle schaatsafstanden (op de langebaan) af te gaan. De wereldkampioen - die naar eigen zeggen heel positief is ingesteld - voorspelt zelfs 1 clean sweep.


Door: Brian Vesseur

"Thomas Krol zal de 500 meter gebruiken als opwarmertje voor de 1000 en 1500 meter", opent Wennemars zijn voorspelling. "Voor Merijn Scheperkamp zal het heel lastig worden."

500 meter mannen
Geen medailles

500 meter vrouwen
Femke Kok (brons)

De 500 meter is niet de afstand van de Nederlanders. Wennemars verwacht dat de Aziaten te snel zullen zijn op deze afstand. Femke Kok redt de Nederlandse eer op de kortste afstand. Geldt dan dat Nederland ook niet snel is op de 1000 meter? "Nee", zegt Erben Wennemars. "Ik verwacht bij de mannen zelfs een clean sweep. Bij alle wereldbekerwedstrijden zijn we 1, 2 en 3 geworden. We hebben zelfs Kjeld Nuis, de olympisch kampioen, thuis moeten laten."

ANP / Erben Wennemars.1000 meter mannen
Thomas Krol (goud)
Hein Otterspeer (zilver)
Kai Verbij (brons)


1000 meter vrouwen
Jutta Leerdam (goud)

Door naar de 1500 meter: "Miho Takagi is daar wel écht favoriet bij de vrouwen, maar ik vind zilver en brons ook heel mooi, hoor." En bij de mannen? "Nuis en Krol zijn de mannen die het moeten doen. Voor Nuis is het sowieso de enige afstand, dus die gaat er ál zijn energie insteken."

1500 meter mannen
Kjeld Nuis (goud)
Thomas Krol (zilver)


1500 meter vrouwen
Antoinette de Jong (zilver)
Ireen Wüst (brons)


Dan de lange afstanden, weer een andere tak van sport dan de 500 en 1000 meter. "De 10 kilometer gaat naar Nils van der Poel, die Zweedse sensatie", kijkt Wennemars naar de langste 2 afstanden. "Laat ik het dan zo zeggen: dan pakt Patrick Roest de 5 kilometer. Toch een beetje chauvinistisch, hè."

5000 meter mannen
Patrick Roest (goud)
Jorrit Bergsma (brons)


3000 meter vrouwen
Irene Schouten (goud)
Antoinette de Jong (brons)


"Die Irene Schouten is niet te verslaan hè, dit jaar? Die wint alles: de golddigger voor Nederland." Want niet alleen de 3000 meter gaat naar Schouten, óók de 5000 meter schrijft ze op haar naam, denkt Wennemars.

AFP / 'Golddigger' Irene Schouten.10.000 meter mannen
Jorrit Bergsma (zilver)
Patrick Roest (brons)


5.000 meter vrouwen
Irene Schouten (goud)

Wennemars voorspelt op de massastart een verrassing. "Op de massastart wordt het Marijke Groenewoud! Iedereen gaat kijken naar Schouten en dan wint Groenewoud - die ook heel goed is - de race."

Massastart mannen
Geen medailles

Massastart vrouwen
Marijke Groenewoud (goud)

Daar houdt het goud van Nederland op, want: "Bij de ploegenachtervolging wint de Verenigde Staten bij de mannen en Japan bij de vrouwen."

Ploegenachtervolging mannen
Brons

Ploegenachtervolging vrouwen
Zilver

"Mooie medaillespiegel hebben we zo! Waar kunnen we tekenen? Ik ben een positief ingesteld mens, dat wel. Maar ik heb er alle vertrouwen in!"