Koen Verweij stopt per direct met schaatsen: ‘Lichaam kan het niet meer aan’

3 augustus 2022

Proshots
Koen Verweij Stopt Met Schaatsen Pensioen Commentaar Jutta Leerdam

Koen Verweij is niet langer meer topschaatser. Dat zei de 31-jarige sporter in een interview met De Telegraaf. Verweij bergt zijn schaatsen per direct op en is met pensioen.


Als reden gaf Verweij aan dat zijn lichaam vanwege fysieke klachten niet meer het topniveau kan halen dat hij graag zou willen. "Uit medische onderzoeken is gebleken dat, en met name mijn rug, mijn lichaam het gewoon niet meer aan kan."

Voor de kat zijn viool meedoen, deed Verweij niet. "Voor spek en bonen meedoen omdat ik rondjes rijden leuk vind... zo'n iemand ben ik niet. Als ik start, wil ik strijden om de prijzen. Nu dat niet meer kan blijft er 1 optie over voor mij: stoppen."

Sabbaticals
Verweij nam tijdens zijn loopbaan meerdere keren een pauze. "Enerzijds werd ik daardoor de persoon die ik nu ben", ging hij verder. "Daar ben ik blij mee. Anderzijds zou ik de jonge Koen met de kennis van nu andere dingen adviseren. Ik zou hem sneller naar de top laten gaan en hem daar houden."

Kennis komt met de jaren, aldus de ex-schaatser. "Vroeger dacht ik het allemaal te weten, maar dat was natuurlijk niet zo." Toch is hij trots op zijn prestaties. "Ik kijk met een glimlach terug en zal de boeken ingaan als een kleurrijk sporter."

Hoogtepunten
Verweij gaf aan dat zijn wereldtitel allround in 2014 in Thialf als hoogtepunt van zijn carrière geldt. In dat jaar won hij op de Winterspelen in Sochi ook goud op de ploegenachtervolging én pakte hij zilver op de 1500 meter. Toen kwam Verweij 0,003 seconde tekort voor goud.

In Pyeongchang won hij 4 jaar later 2 bronzen plakken. Verweij wist zich niet te plaatsen voor de Spelen in Peking van begin dit jaar. Eerder deze week werd overigens bekend dat zijn relatie met schaatsster Jutta Leerdam na 5 jaar voorbij is. Samen met Leerdam richtte hij 2 jaar terug de ploeg Worldstream Corendon op. Die werd dit voorjaar opgeven na Leerdams overstap naar Jumbo-Visma.

Zie ook: 'Koen Verweij bedriegt Jutta Leerdam, tongzoent meisje in Haarlemse club'