🎥​ | Koen Verweij stopt: dit zijn de mooiste momenten van ViKoen

3 augustus 2022

ANP

Koen Verweij is op zijn 31e gestopt met profschaatsen. Daarmee komt een einde aan een carrière die eind 2007 in een stroomversnelling kwam, toen de toen 17-jarige Alkmaarder doorbrak bij de NK allround.


De schaatswereld was toen net in de wurggreep gekomen van Sven Kramer, die begin 2007 voor de 1e keer de EK en WK allround won. Toen de 17-jarige Verweij ook boven kwam drijven, leek er een heerlijk duo te ontstaan dat samen nog jarenlang zou regeren. Maar Verweij zou in tegenstelling tot Kramer niet constant aan de top staan. Zijn loopbaan zit vol pauzes, gaten en zwarte periodes.

Wel had Verweij een paar dingen gemeen met Kramer: niet bang voor de media, een enorme knokker op het ijs, liefde voor het allrounden, graag met gewichten smijten in het krachthonk. Maar jaar in jaar uit, of beter gezegd dag in dag uit leven als topsporter, dat lag Verweij wat minder.

WK allround
Nadat hij bijvoorbeeld in 2014 wereldkampioen allround werd, besloot hij te genieten van alle aanbiedingen die op hem afkwamen. Hij deed onder meer mee aan Sterren Springen op SBS6, waarin bekende Nederlanders schoonspringen.

En kijk je naar zijn lijstje met uitslagen, dan zijn de jaren 2016 en 2019 totaal leeg. ViKoen kneep er regelmatig langdurig tussenuit, of dat nou om lichamelijke redenen was, of een bewuste keuze om de honger naar het ijs te hervinden.

We zetten een paar hoogtepunten van Koen Verweij op een rij:

Verweij wint de WK allround 2014 in Thialf en mag dus in een paardenkoets over het ijs
Zilver op de 1.500 bij de Winterspelen 2014
Deelname Sterren Springen, 2014
Een piepjonge Koen Verweij (2017) na de NK allround, 2007