Kramer over ‘Van der Poel-hype’: ‘Dan gaat hij met knikkende knietjes naar de Spelen’

16 februari 2021

ANP

Heel de schaatswereld werd afgelopen week omver geblazen door de Zweed Nils van der Poel. Ineens was hij daar. Van der Poel pakte soeverein de WK-titel op de 5 kilometer en ging als een malle richting het wereldrecord op de 10 kilometer. Hij is dus dé favoriet voor de Spelen van volgend jaar, maar schaatskoning Sven Kramer wil niet te vroeg juichen.


In een exclusief interview met de Telegraaf zegt hij:

"Topsport is mentaal zwaar, er staat altijd druk op de ketel. Het vergt veel van je lichaam, geest, familie, gezin en het team. Voor de WK heb ik getracht duidelijk te maken dat het niet zo vanzelfsprekend is dat je jaar in jaar uit elk weekend waarin het moet gebeuren, je ook goed gaat. Van der Poel heeft niet voor niets gezegd dat hij dit hooguit 2 jaar kan volhouden. Dat snap ik wel. Ik heb het 15 jaar zo moeten doen. Hij is nu de favoriet voor de Spelen, maar als ik dit nog 10 keer roep, gaat hij met knikkende knietjes naar China."

Lees ook: Is het wereldrecord van Nils van der Poel wel eerlijk?

"Wat er momenteel is gebeurd, is allemaal vluchtig. Van der Poel heeft 2 jaar niet geschaatst, daar is een reden voor. Niet die jongen is een hype, want hij doet het geweldig, maar wat er omheen hangt, zie ik als een hype. Ik heb ontzettend veel respect voor zijn prestaties, maar ik weet wat je ervoor moet doen om zó hard te kunnen schaatsen. Dan ben je door en door prof, en kom je niet aan met verslapen en dat soort dingen. Dat kán niet! Je moet er heel hard voor werken. Dan moet je niet quasi-nonchalant overkomen."