Erben Wennemars verwacht veel Nederlands goud op EK afstanden: 'Concurrentie is minder dan op NK'
i

Pro Shots/Getty Images

Erben Wennemars verwacht veel Nederlands goud op EK afstanden: 'Concurrentie is minder dan op NK'

Brian Vesseur • 12:07, 04-01-2024 / Laatste Update: 10:50, 05-01-2024

De EK afstanden staan komend weekend op het programma in Thialf. Volgens Erben Wennemars wordt dat één grote Nederlandse optocht. Sterker nog: bij de vrouwen verwacht hij alleen maar gouden medailles voor Nederland. Sportnieuws.nl belde met oud-topschaatser Wennemars.

"Laten we maar met de vrouwen beginnen: die pakken met álles goud", begint Wennemars énorm positief. "Femke Kok op de 500 meter, Jutta Leerdam op de 1000 meter, Antoinette de Jong-Rijpma op de 1500 meter en Irene Schouten op de 3000 meter. Ook bij de ploegenachtervolging én teamsprint pakt Nederland goud. Marijke Groenewoud wint de mass start."

De EK afstanden worden extra succesvol omdat Rusland niet mee zal doen. "Dat maakte nog een wedstrijd tussen Nederland, Noorwegen en Rusland, en een beetje Italië." De EK afstanden staan overigens pas sinds 2018 op het programma en worden eens in de twee jaar verreden. Wennemars reed zelf dus nooit op dit toernooi.

Meer concurrentie bij de mannen

Waar Wennemars bij de vrouwen alleen maar goud verwacht, daar moeten de Nederlandse mannen een paar gouden plakken afstaan aan de concurrentie. De mass start wordt volgens Wennemars bijvoorbeeld gewonnen door de Belg Bart Swings, terwijl de Noren de snelste zullen zijn bij de ploegenachtervolging. De teamsprint wordt wél gewonnen door Nederland, aldus de tweevoudig bronzen medaillewinnaar op de Olympische Spelen van 2006.

Op de sprint is dus opeens geen concurrentie van Rusland. "Jenning de Boo wint dan ook de 500 meter, Kjeld Nuis pakt de 1000 meter. En de 1500 ook, trouwens. Patrick Roest is de snelste op de 5000 meter."

Op de EK afstanden wordt geen 10 kilometer gereden. "Davide Ghiotto is op die afstand de snelste en hij zou als enige roet in het eten kunnen gooien op de 5 kilometer." Verder verwacht Wennemars dat de Noorse Peder Kongshaug nog een concurrent is van Nuis op de 1500 meter.

'Reggeborgh-feest'

Als we kijken naar de voorspelling van Wennemars, zien we héél veel Team Reggeborgh. Kok, Nuis, Roest en De Boo. "Het wordt één groot Reggeborgh-feest. Die kunnen het niveau van de NK afstanden prima nog een week doortrekken. De concurrentie op de EK is minder dan op de NK."

De (gouden) voorspelling van Erben Wennemars

500 meter

Mannen: Jenning de Boo

Vrouwen: Femke Kok

1000 meter

Mannen: Kjeld Nuis

Vrouwen: Jutta Leerdam

1500 meter

Mannen: Kjeld Nuis

Vrouwen: Antoinette de Jong-Rijpma

3000/5000 meter

Mannen (5000): Patrick Roest

Vrouwen (3000): Irene Schouten

Ploegenachtervolging

Mannen: Noorwegen 1, Italië 2 en Nederland 3

Vrouwen: Nederland

Teamsprint

Mannen: Nederland

Vrouwen: Nederland

Mass start

Mannen: Bart Swings (België)

Vrouwen: Marijke Groenewoud