Geweldige rentree: Suzanne Schulting pakt brons op 1500 meter in Dresden
Suzanne Schulting haalt finale bij haar rentree © Getty Images

Geweldige rentree: Suzanne Schulting pakt brons op 1500 meter in Dresden

16:10, 10-02-2024 / Laatste Update: 21:13, 10-02-2024

Suzanne Schulting heeft bij de wereldbekerwedstrijd in het Duitse Dresden brons gepakt op de 1500 meter. De 26-jarige shorttrackster staat na elf maanden weer op het ijs en liet zien dat ze het nog altijd kan. Ze eindigde als derde in de finale. Even daarvoor had ze haar halve finale op indrukwekkend wijze gewonnen.

Schulting - die het afgelopen jaar met een virus worstelde - pakte aan het begin van de finale de koppositie, maar had met de Belgische Hanne Desmet en de Amerikaanse Kristen Santos-Griswold twee hele sterke concurrenten. Desmet en Santos-Griswold reden voorbij Schulting, die uiteindelijk net te weinig over had om mee te doen om de zege. De Belgische troefde de Amerikaanse net af om de winst en Schulting pakte het brons. Bij de medailleuitreiking was de emotie van haar gezicht af te lezen.

Schulting had in de halve finale al laten zien dat ze op een ijzersterk niveau is teruggekomen. Ze pakte met nog drie ronden te gaan de koppositie en nam afstand van de concurrentie. Ze overtrof haar tegenstanders. De Zuid-Koreaanse Park Ji-yun kwam een stuk later als tweede over de streep. Diede van Oorschot werd zesde in haar halve finale en was daarmee uitgeschakeld.

Voor Schulting zijn de races in Dresden haar eerste wedstrijden in bijna een jaar. Vorig jaar maart kwam ze tijdens de WK in Zuid-Korea voor het laatst in actie.

De drievoudig olympisch kampioene stelde de start van haar seizoen eerder uit door oververmoeidheid en een trainingsongeluk, waarbij ze geblesseerd raakte aan haar rug. Ze kwalificeerde zich vrijdag ook voor de kwartfinales van de 1000 meter van zondag.

Ook medaille voor Velzeboer

Schulting was zaterdag niet de enige Nederlandse medaillewinnaar, want ook Xandra Velzeboer was succesvol in Duitsland. Zij pakte zilver op de 1000 meter. Daar zal ze niet tevreden mee zijn geweest, want ze werd pas in de laatste meters voorbij gereden door de Zuid-Koreaanse Gilli Kim.

Friso Emons greep bij de mannen even later net naast een medaille op de 1500 meter. Hij reed tot de laatste ronde op de derde plaats, maar eindigde uiteindelijk als vijfde.