Suzanne Schulting ook op 1000 meter de snelste bij rentree op het ijs na elf maanden afwezigheid
Suzanne Schulting in actie tijdens haar laatste wedstrijd voordat ze elf maanden uit de roulatie lag met een blessure. ©ANP

Suzanne Schulting ook op 1000 meter de snelste bij rentree op het ijs na elf maanden afwezigheid

17:29, 09-02-2024 / Laatste Update: 17:29, 09-02-2024

Suzanne Schulting (26) heeft haar eerste wedstrijd sinds elf maanden gereden. De Nederlandse shorttrackster keerde vrijdagochtend na lange afwezigheid terug op het ijs tijdens de World Cup in Dresden.

Ze reed in de vijfde heat van de 1500 meter en klokte daarin maar meteen de snelste tijd van haar heat. Ze was bijna een halve seconde sneller dan nummer twee Rina Yamana. Ze reed niet de snelste tijd (2:23.556) van het hele veld, maar dat hoefde ook niet. De beste twee van elke heat gingen door naar de halve finales.

Schulting heeft zich dus bij haar rentree meteen van haar beste kant laten zien. Ze mag zich melden voor de halve finales op de 1500 meter. 

Door op de kilometer

Op de 1000 meter, die aan het einde van de middag werd verreden, was Schulting veruit de snelste. Yara van Kerkhof is ook door op de kilometer: ze eindigde als vierde tijdens haar heat, maar omdat de Hongaarse Sara Luca Bacskai de Nederlandse hinderde, kreeg ze een penalty. Daarom eindigde Van Kerkhof als derde. Zij en Schulting zijn door naar de kwartfinales.

Wat was er met Schulting?

Schulting schaatste in maart 2023 nog het WK, maar daarna ging het ineens mis. Ze zat in het voorstadium van 'overtraind' en had een virus in haar lichaam. Conclusie na een paar tests: haar lichaam was helemaal op. Daar moest ze een half jaar van herstellen en vervolgens liep ze een enorme wond op tijdens een schaatsongeluk

WK in Rotterdam

Het EK shorttrack van vorige maand kwam nog te vroeg voor Schulting, maar ze hoopt wel op tijd in vorm te zijn voor het WK in Rotterdam, dat half maart is.