Irene Schouten heerst ook op 5 kilometer bij wereldbekerkwalificatie in Thialf
i

ANP

Irene Schouten heerst ook op 5 kilometer bij wereldbekerkwalificatie in Thialf

Sjors Tanis • 18:01, 30-10-2022 / Laatste Update: 08:12, 12-12-2023

Irene Schouten heeft bij kwalificatiewedstrijden in Thialf met overmacht de 5 kilometer op haar naam geschreven. De regerend olympisch kampioene op deze afstand zette een tijd neer van 6.52,19.

Schouten was ruim 6 seconden sneller dan nummer 2 Sanne in 't Hof (6.58,38). De 3e plaats ging in 6.58,83 naar Merel Conijn. Arianna Pruisscher (7.05,09) en Joy Beune (7.05,79) plaatsten zich ook voor de 1e wereldbekerwedstrijd op de 5 kilometer, in december in Calgary.

'Prima tijd'

Schouten won een dag eerder ook de 3 kilometer in Thialf. Direct daarna vertrok ze naar Enschede, waar ze in de avond ook de snelste was in de Marathon Cup. "Het is een prima tijd, maar hier ga ik in maart geen wereldkampioen mee worden", sprak ze na de 5 kilometer. "Maar ik heb nog een hele lange periode om aan mijn vorm te werken."

Na haar drie olympische titels (3 en 5 kilometer en massastart) kreeg Schouten van haar coach Jillert Anema te horen dat het logisch zou zijn dat ze dit seizoen wat minder goed zou zijn. "Maar toen ik dat hoorde, dacht ik alleen maar: daar ga ik dan verandering in brengen", vertelde ze in Thialf, waar Schouten merkte dat haar status na haar olympische successen is veranderd.

"Als mijn naam nu omgeroepen wordt, klinkt er meer gejuich. Mensen willen met me op de foto en er zijn 2 bussen met supporters uit mijn dorp hier naartoe gekomen. Het liefst zou ik al die mensen een toprace en een toptijd voorschotelen, maar ik weet dat dat er nu nog niet in zit."