Joy Beune schrok van tijd op NK afstanden: 'Wat gebeurt hier?!'
i

PRO SHOTS / Erik Pasman

Joy Beune schrok van tijd op NK afstanden: 'Wat gebeurt hier?!'

Bart van der Wijst • 20:41, 30-12-2023 / Laatste Update: 14:50, 05-01-2024

Joy Beune verraste met de 2e tijd op de 5.000 meter bij de NK afstanden. Tot haar eigen verbazing dook ze ruim onder haar persoonlijk record en mag ze naar de EK. Op een afstand die Beune van haar vriend Kjeld Nuis en haar trainers helemaal niet hoefde te rijden.

Beune stelde teleur op de 3 kilometer. "Ik besprak met de coaches of ik de vijf wel moest schaatsen. Van hen hoefde ik niet mee te doen, ze lieten de keuze aan mij", sprak Beune tegenover Schaatsen.nl. Kjeld zei tegen mij: 'Volgende week moet je een EK rijden, dus als je de vijf niet wilt schaatsen, hoef je niet te gaan. Wees niet zo streng voor jezelf'."

Revanche

Toch koos Beune ervoor om revanche te nemen voor haar 3000 meter, waar ze zich niet plaatste voor de EK. Beune viel net buiten het podium op de 4e plek. Dus ging ze naar de 5 kilometer, die ze "benaderde als trainingswedstrijd om de foutjes eruit halen".

Persoonlijk record

Beune dook dik onder haar persoonlijk record van 6.58,00. "Na mijn race zag ik 6.52 op de borden staan. Wat gebeurt hier?!", dacht Beune. "Ik wist van tevoren echt niet wat ik kon verwachten, maar de 2e plek leek onhaalbaar. Mijn coaches gaven me tijdens de rit op de kruising nog mee dat ik zo wel een 10 kilometer kon rijden", aldus de 24-jarige schaatster van IKO, die zich thuisvoelt bij de ploeg.

Lees ook: Kjeld Nuis ‘fucking trots’ op vriendin Joy Beune: ‘Ik had tranen in mijn ogen’

Schaatsen is niet langer meer een 'kutsport' volgens Beune. "Sinds vorig jaar voel ik me weer heel goed met nieuwe mensen om me heen, een andere aanpak en meer vrijheid. Alles is bespreekbaar. Als de coaches het oneens zijn, zeggen ze dat. We staan met de neuzen dezelfde kant op en doen er alles aan om ons plan te laten slagen."

Beune won eerder deze NK afstanden de 1.500 meter.