Kjeld Nuis is Nederlandse talenten de baas en pakt goud op 1.000 meter EK afstanden
i

Pro Shots

Kjeld Nuis is Nederlandse talenten de baas en pakt goud op 1.000 meter EK afstanden

Rick Kraaijeveld • 22:57, 05-01-2024 / Laatste Update: 08:43, 15-01-2024

Bij de 1.000 meter mannen op de EK afstanden schaatsen was het een wedstrijd tussen de jonge sprinters Jenning de Boo en Tim Prins tegen ervaringsman Kjeld Nuis. De 2 talenten gooide hoge ogen, maar ervaren rot in het vak Nuis was hen toch de baas! Hij reed 1.07,87 en pakte daarmee goud, De Boo kreeg zilver en Prins werd 3e.

Italiaan David Bosa en Pool Marek Kania waren de eerste die een serieuze tijd hadden neergezet met 1.08,83. Het zette een mooi kader neer voor De Boo en andere Nederlanders om op te jagen.

Jenning de Boo

In de 6e rit van de avond was het tijd voor de Nederlandse revelatie: Jenning de Boo. De jonge sprinter van Team Reggeborgh verraste vorige week bij de Nederlandse kampioenschappen op de 500 meter en de 1.000 meter. Dit EK zou zijn eerste rit op het internationale toneel worden, tegen Hendrik Dombek.

De opening van De Boo was even snel als vorige week toen hij stuntte op de NK afstanden. De rondetijd werd minder, maar lag nog op koers voor een goede tijd. Hij redde helaas de 1.07 niet, hij haalde 1.08,14. Ter vergelijking: op het NK dat hij vorige week won, had hij nu 6e geworden. Kan Tim Prins hier onder komen?

Prins

Prins is de volgende Nederlander die vorige week bij de NK hoge ogen gooide. Hij was maar 16 honderdsten trager dan De Boo vorige week. Voor de slotronde was het verschil 13 honderdsten tussen Prins en De Boo, hij verkleinde dat verschil wel maar kwam niet boven De Boo. Prins reed een tijd 1.08,20, dat scheelde dus maar 6 honderdsten van een seconde met De Boo.

Kampioen Nuis

Nuis, Olympisch kampioen op de 1.000 meter, moest direct na Prins de baan op. De routinier opende keurig met 16,56 maar zag voor de slotronde Marten Liiv voor hem rijden. De laatste binnenbocht was voor Nuis en die pakte hij ook. Hij reed 1.07,87 en was daarmee sneller dan de jongelingen.

Nuis was niet echt geschrokken van het verloop van de rit. Maar spannend was het wel. "Ik wist dat ik achter zou komen op de 600 meter tegen iemand die de 500 en 1.000 meter wint. De opening was oké, kruising liep ik goed en zag dat hij even later niet van me weg reed. Toen kon ik rustig naar hem toe glijden, de laatste binnenbocht goed inglijden en tot de finish door geknokt."

Tijden van talenten

Hij schrok ook niet van de tijden die De Boo en Prins hadden neergezet. "Je ziet aan Jenning en Tim die nu een sterke 600 reden en er niet door kwamen, wat hen vorige week wel lukte. Ik dacht ook na hun tijden: die kan ik hebben."