Marijke Groenewoud ook de beste in Noordlaren, Evert Hoolwerf wint bij de mannen
i

ANP

Marijke Groenewoud ook de beste in Noordlaren, Evert Hoolwerf wint bij de mannen

Bart van der Wijst • 22:25, 10-01-2024 / Laatste Update: 12:34, 15-01-2024

Marijke Groenewoud is twee uit twee in de marathons op natuurijs. De schaatster van Team Albert Heijn Zaanlander won dinsdag al in Winterswijk en woensdag was ze in Noordlaren opnieuw de beste. Groenewoud won de sprint op de verkorte baan, in Noordlaren is een rondje 333,33 meter, waar dat bij veel andere banen 400 meter is. Bij de mannen won Evert Hoolwerf de sprint.

Groenewoud zet zo haar winning streak voort. Op de EK afstanden in Thialf afgelopen weekeinde was ze de beste op de 3.000 meter, massastart en ploegenachtervolging (met Joy Beune en Irene Schouten). Dinsdag won ze in Winterswijk en een dag later in Groningen.

Sprint

In Noordlaren was het wachten op Groenewoud. In de slotfase van de race deden de vrouwen het rustig aan, dus alles wees erop dat het een eindsprint werd. Die kwam er dan ook. Groenewoud moest van ver aangaan, maar won uiteindelijk met groot gemak. Lianne van Loon eindigde als tweede, Esther Kiel maakte het podium compleet.

Hoolwerf verslaat Visser

De mannen moesten 115 keer rond op de ijsbaan in het Groningse Noordlaren. Her en der waren er wat poginkjes om solo naar de streep te rijden, maar iedere schaatser die dat probeerde werd terug gegrepen. Vlak voor het einde wilde Jordy Harink nog weg te sluipen; zijn poging strandde uiteindelijk ook. Dus werd het sprinten.

Harm Visser, de winnaar in Winterswijk, zat klem én raakte uit balans waardoor hij geen serieuze kanshebber werd voor de eindzege. Hoolwerf profiteerde en kwam als eerste over de streep met achter hem Harink en Visser.