Nieuw-Zeelander werd 3e bij Nederlandse marathon op natuurijs: 'Vraag me af hoe ik hier gekomen ben'
i

Getty Images

Nieuw-Zeelander werd 3e bij Nederlandse marathon op natuurijs: 'Vraag me af hoe ik hier gekomen ben'

Jeroen Rooseboom • 11:36, 11-01-2024 / Laatste Update: 14:24, 15-01-2024

Tussen de oer-Hollandse namen van Harm Visser en Christian Haasjes op het podium van de eerste marathon op natuurijs van dit jaar stond opeens een Nieuw-Zeelander. Peter Michael uit Wellington vertelt aan het Algemeen Dagblad zijn verhaal van hoe hij opeens op het ijs in Winterswijk stond.

Michael is op zich geen onbekende in de sportwereld. De 34-jarige Nieuw-Zeelander is zesvoudig wereldkampioen inlineskaten en besloot om de overstap te maken naar het schaatsen, zodat hij ook hopelijk een keer mee kan doen aan de Olympische Spelen. Toch is de switch van het schaatsen op keurig aangeharkt ijs in bijvoorbeeld Thialf naar natuurijs in Winterswijk wel even wennen.

Eerste keer

"Eigenlijk vraag ik me voortdurend af hoe ik hier terecht ben gekomen", zegt hij tegen het AD. "Maar ik snap wel waarom de Nederlanders hier zo van houden. Ik had al wel van dit fenomeen gehoord, maar steeds als er tot nu toe een marathon op natuurijs was, viel dat gelijk met wereldbekerwedstrijden langebaan en was ik niet beschikbaar. Ik heb vorig jaar wel de marathons op de Weissensee in Oostenrijk gereden, maar dit was mijn eerste keer op Nederlands natuurijs."

Michael moet ook behoorlijk wennen aan de kou in Nederland, ondanks dat hij sinds een tijdje in Heerenveen woont. "De winters in Nieuw-Zeeland zijn niet zo koud en de kou was ook niet mijn favoriete gedeelte van de avond. Toen we voor de race stonden te wachten op het moment dat we het ijs op konden, vroeg ik me even af waarom ik hier was. Maar toen we eenmaal begonnen waren, was het geweldig. Het was een coole race en dat is waar ik een passie voor heb."

Lifestyle

De Nieuw-Zeelander is ook zeker van plan om vaker mee te doen aan wedstrijden op natuurijs. "Ik ben van marathons en natuurijs gaan houden. Ik kwam naar het schaatsen voor de Olympische Spelen en nu is het een lifestyle, zoals voor de Nederlanders. Ik ben niet meer zo vaak in Nieuw-Zeeland, maar ga daar na dit seizoen weer heen. Om mijn familie te bezoeken en te ervaren of ik mijn thuisland nog net zo leuk vind als Holland."

"Ik zal hoe dan ook veel uit te leggen hebben", vervolgt hij. "Maar misschien kunnen de beelden van deze wedstrijd ervoor zorgen dat ze me in Nieuw-Zeeland misschien wel gek vinden, maar niet veel gekker dan ik in hun ogen toch al was."