NK afstanden schaatsen | Irene Schouten pakt 15e nationale titel op de 3.000 meter
i

ANP

NK afstanden schaatsen | Irene Schouten pakt 15e nationale titel op de 3.000 meter

Rick Kraaijeveld • 20:10, 29-12-2023 / Laatste Update: 08:25, 05-01-2024

De 3.000 meter voor vrouwen was de 1e afstand van de avond NK afstanden schaatsen. Het publiek werd getrakteerd op geweldige races met geweldige tijden. Irene Schouten reed de snelste tijd met 3.56,78, zilver was er voor Marijke Groenewoud met 3.57,56 en Elisa Dul pakte verrassend brons met een tijd van 3.59,87. Het podium is volledig gevuld met Albert Heijn-Zaanlander.

Van te voren waren alle ogen gericht op Joy Beune, die donderdag de snelste was op de 1.500 meter, maar ook op Irene Schouten die haar 15e nationale titel kon behalen. Regerend kampioene Antoinette Rijpma- de Jong moest tegen Elisa Dul.

Antoinette Rijpma- de Jong

Regerend kampioene moest zien die tijd van Groot te verbeteren want bij haar race tegen Elisa Dul was die tijd nog steeds de snelste. Zowel Dul als Rijpma- de Jong doken halverwege onder die tijd. Ze bleven allebei onder die tijd, Dul reed zelfs sneller dan Rijpma- de Jong en in de eindsprint hield ze de regerend kampioene ook voor haar. Dul reed met 3.59,87 voor het eerst onder de 4 minuten en had dus een persoonlijk record te pakken.

Lees ook: NK afstanden: zo worden de tickets voor de EK afstanden verdeeld

Titanenstrijd

De een na laatste rit was dé race waar iedereen naar uitkeek. Olympisch kampioene Irene Schouten reed tegen teamgenoot Marijke Groenewoud. Schouten en Groenewoud maakten het verschil in de laatste kilometer van de rit, toen ze onder de tijd van Dul doken. Ze bleven heel de tijd dicht bij elkaar, pas na de laatste bel ging Schouten in de sprint. Zij vocht zich als 1e over de finish met de tijd van 3.56,78, Groenewoud reed een persoonlijk record met een tijd van 3.57, 56.

Beune moest in de laatste rit proberen onder de tijd van Schouten te komen, maar had geen tegenstander naast zich zoals Schouten had. In de laatste rit reed ze vanaf het begin al solo, omdat ze veel sneller was. Ze reed net niet onder de 4 minuten, waarmee ze net niet het podium haalde. Zij eindigde op de 4e plek, kampioene van vorig jaar Rijpma-de Jong pakte teleurstellend de 5e plek.

WK-plaatsingen

Schouten, Groenewoud én Dul hebben nu ook een ticket te pakken voor de WK afstanden in februari. Groenewoud plaatst zich nu ook al voor de WK allround in Inzell in maart. Zij won namelijk ook het klassement over de 1.500- én 3.000 meter.