Noorse schaatsers schrijven historie met wereldrecord op EK afstanden in Thialf
i

ANP

Noorse schaatsers schrijven historie met wereldrecord op EK afstanden in Thialf

Rick Kraaijeveld • 21:08, 05-01-2024 / Laatste Update: 12:09, 15-01-2024

Noorwegen heeft bij de ploegenachtervolging mannen op de EK afstanden een wereldrecord gereden op het ijs van Thialf. In de rit tegen België reden zij een tijd van 3.34,22. Het oude record was in handen van de Amerikanen, zij reden toen het record op de doorgaans veel snellere baan van Salt Lake City.

Het oude record van Amerika werd gereden op 5 december 2021 door Joey Mantia, Emery Lehman, Casey Dawson. Zij reden toen een tijd van 3.34,47. De Noren Sander Eitrem, Peder Kongshaug en Sverre Lunde Pederen waren al favorieten en maakten dit waar. Ze reden ook nog eens 3 seconden onder het baanrecord in Thialf. Het is voor het eerst dat Noorwegen goud pakte op de EK afstanden ploegenachtervolging.

Check hier het programma van de EK afstanden

Geen tegenstand

Er was ook geen tegenstand meer in de race, België werd gediskwalificeerd omdat Jason Suttels viel. Ook in de rit erna tussen Italië en Nederland kwam niemand in de buurt van hun tijd. De nummer 2, Italië, keek op tegen een gat van 6,25 seconden. Zij reden een tijd van 3.40,47. Nederland werd 3e met een gat van 7,14 seconden, zij reden 3.41,36.

Het was een prima race zei Marcel Bosker, "Er werd goed van achter snelheid meegegeven. Ik begon zelf net wat te langzaam, anders hadden we de Italianen kunnen pakken. Dat wereldrecord is bizar, dat is een heel hard uitroepteken van die Noren. Wij moeten aan de bak om in de buurt te kunnen komen. Momenteel kan dat niet, we zijn daar in Nederland momenteel niet goed genoeg voor."