Rintje Ritsma en Joy Beune zorgen voor 1e schaatsrel: 'Jammer dat het over haar rug gaat'
i

Getty Images

Rintje Ritsma en Joy Beune zorgen voor 1e schaatsrel: 'Jammer dat het over haar rug gaat'

Marcel Roes • 20:26, 23-12-2022 / Laatste Update: 01:38, 08-01-2024

Geen schaatsseizoen zonder een schaatsrel! Het is eind december 2022, dus het werd wel tijd voor wat rimpelingen in dit seizoen. Ditmaal gaat het over Rintje Ritsma en Joy Beune.

Ritsma is in oktober 2022 begonnen als bondscoach van de Nederlandse schaatsers. Hij bepaalt wie wordt opgeroepen voor de teamonderdelen. De voormalig wereldkampioen allround kondigde meteen aan: als ik je oproep, dan kom je. Smoesjes worden niet geaccepteerd.

Rondom de wereldbekerwedstrijden in Stavanger had Ritsma een beroep gedaan op Joy Beune voor de vrouwenploeg. Er waren al wat afmeldingen, waardoor Beune hard nodig was. Maar ze meldde zich af vanwege ziekte. En dat terwijl ze daarvoor, in de ogen van Ritsma, "een redelijk goede" 1.500 meter had geschaatst.

Twijfels

"Dan vind ik het lastig uitleggen dat je je nu ziek meldt en toch zo’n race neerzet", zei de keuzeheer tegen de NOS. En dat zint Beune weer niet. "Hij hoefde daar niet aan te dubben en zo had het ook niet naar buiten hoeven komen. Nogmaals, aan de vooravond van de wedstrijd heb ik de bondscoach aangegeven dat ik niet helemaal fit was", zegt ze tegen Schaatsen.nl.

Reserve

Volgens Beune heeft ze aldoor haar best gedaan om Ritsma te informeren over haar situatie en keuzes. "Reina (Anema) werd ingezet en na de wedstrijd heb ik met de coach het een en ander uitgesproken. 3 jaar lang wacht ik tot ik een keer mag rijden, want al die tijd ben ik al reserve", zegt Beune.

Over de rug van Joy

Ritsma heeft geen spijt van de manier waarop hij de kwestie aanpakte. Sterker nog: hij vindt dat hij hierdoor laat zien hoe belangrijk hij de teamonderdelen neemt, en dat iedereen dat moet doen.

"Door het naar buiten te brengen via de pers, verspreidt het zich sneller. Het is heel jammer voor Joy dat het over haar rug gaat, maar dan zien de schaatsers wel hoe ik erin sta. Ik kan proberen om met zoete koekjes iedereen te vriend te houden, maar dat is niet mijn taak."

Hoe ziek?

En ook blijft hij ergens nog twijfelen aan Beunes verhaal. "De tijd die ze een week later reed, was ongeveer gelijk aan die race waarin ze niet fit was. De vraag is: Hoe ziek ben je dan?"