Schaatsbond verwacht snel een marathon op natuurijs: 'Verenigingen gaan er voor'
i

Pro Shots

Schaatsbond verwacht snel een marathon op natuurijs: 'Verenigingen gaan er voor'

Rick Kraaijeveld • 13:55, 29-11-2023

De KNSB, de Nederlandse schaatsbond, verwacht dat er snel een marathon op natuurijs zal komen. Eigenlijk dit weekend al. "Het is wat fragiel, maar als het lukt, moet er zaterdagochtend een kans zijn", zegt Geert-Jan Muskens, de natuurijscoördinator tegen het AD.

Het weer wordt steeds kouder en de temperaturen liggen 's nachts al wat vaker onder de 0. Woensdagmorgen zag men ook in verschillende gebieden sneeuw vallen. Voor veel mensen een verschrikking, maar voor schaatsliefhebbers juist geweldig nieuws! Vriezen betekent ook: grote kans op schaatsen. Veel schaatsverenigingen zijn ook al bezig de banen klaar te maken voor een marathon.

Dit weekend

De kans lijkt dus groot dat zaterdag de 1e marathon op natuurijs al gereden gaat worden. In het oosten van het land ligt de meeste kans, dat komt door de weersverwachtingen. "In het noorden van het land is het rustig. In Haaksbergen hebben ze water op de baan lopen, maar de kans lijkt klein", zegt Muskens.

Er moet op een baan minstens 30 millimeter ijs liggen om het door te laten gaan. Daarom is de verwachting dat zaterdagochtend de beste kans heeft, omdat het daarna al gauw gaat dooien. Ook moeten er genoeg deelnemers zijn. Er staan dit weekend geen marathons gepland, dus zijn veel teams in het buitenland. "Willen zij terug komen, moet er wel zicht zijn op een wedstrijd", legt Muskens uit.

Marathon op natuurijs

Vorig jaar was de eerste marathon op natuurijs op 14 december in Burgum, in Friesland. Dit zou dus een stuk sneller zijn. De plaatsen die nog in de race zijn, zijn: Veenoord (Drenthe), Puttershoek (Zuid-Holland), Winterswijk (Gelderland), Haaksbergen (Overijssel), Noordlaren (Groningen), Nieuw-Buinen (Drenthe) en Burgum (Friesland).