Schaatscoach Jillert Anema kritisch op voorbereiding andere teams: 'Ik zie ze op een loopladder huppelkutten'
i

Getty Images

Schaatscoach Jillert Anema kritisch op voorbereiding andere teams: 'Ik zie ze op een loopladder huppelkutten'

Noah Hoogenboezem • 14:20, 31-12-2023 / Laatste Update: 00:44, 05-01-2024

De nationale schaatstitels zijn verdeeld tijdens de NK afstanden en dus is goed te zien hoe elke ploeg er op dit moment voorstaat. Team Reggeborgh had het meeste succes in Thialf, maar voor Jumbo-Visma werd het NK een grote domper. Jillert Anema, coach van Team AH-Zaanlander, verbaast zich over wat hij soms bij andere ploegen ziet.

"Ik heb dingen gezien waarvan ik denk: het slaat helemaal nergens op", zegt Anema tegen Nu.nl. "Schaatsers hangen aan een elastiek of huppelkutten op een loopladder en dan denken ze dat ze beter worden." De ervaren coach wilde niet zeggen over welk team hij het had, maar gelooft in ieder geval niet in die methodes: "Ik wil al die dingen niet hebben bij ons team."

Volledig podium

Het team van Anema pakte dankzij Irene Schouten drie gouden medailles en was op de 3.000 meter bij de vrouwen zelfs goed voor het hele podium met Schouten, Marijke Groenewoud en Elisa Dul. Dat vindt Anema bijzonder: "Het is nooit logisch om eerste, tweede en derde te worden in Nederland."

Reggeborgh

Team Reggeborgh was de grote winnaar van de NK afstanden. In Heerenveen werd niet alleen om de nationale titels gereden, maar schaatsers konden zich ook plaatsen voor de WK afstanden. Reggeborgh pakte liefst 14 startplekken, terwijl Jumbo-Visma (6) en AH-Zaanlander (5) het met een stuk minder moesten doen. Bekijk hier alle geplaatste schaatsers voor dat WK.