Schaatser Hein Otterspeer had EK-titel voor het grijpen: 'Ik kan wel janken'
i

ANP

Schaatser Hein Otterspeer had EK-titel voor het grijpen: 'Ik kan wel janken'

Marcel Roes • 17:54, 07-01-2023 / Laatste Update: 05:27, 12-12-2023

Na dag 1 stond Hein Otterspeer bovenaan bij de EK sprint in Hamar, Noorwegen. En tijdens de 3e afstand (de 2e omloop van de 500 meter) leek hij een solide tijd neer te gaan zetten; goed genoeg om bovenaan te blijven staan. Maar in de laatste bocht waren er een hoop haperingen, waardoor de veteraan (34 jaar) op die afstand slechts 11e werd.

Even later won hij de 2e 1.000 meter, om te onderstrepen dat de titel echt voor het grijpen lag. In het klassement had hij uiteindelijk 0.24 punt meer dan Europees kampioen Merijn Scheperkamp. En dat zat 'm puur in die hapering.

Janken

"Ik ga niet weer lopen janken, maar dat zou ik wel kunnen", zei Otterspeer tegen de NOS. "Dit voel ik wel door mijn handen glippen. Zonde."

"Ik rijd altijd op het scherp van de snede. Dus als het mis gaat, dan gaat het ook meteen mis. Het ijs was niet super vlak. Ik miste een fractie grip. Ik was mijn balans een beetje kwijt. Dan ga je met 60 km per uur rechtdoor."

"Het was heel realistisch geweest als ik hier had gewonnen. Maar ja: als. 3 goede afstanden en die ene 500 waarbij het bijna mis ging... Daar glipt het kampioenschap door mijn handen."