Dit is wat we tot nu toe weten van de schaatsrel rondom Joy Beune
i

Getty Images

Dit is wat we tot nu toe weten van de schaatsrel rondom Joy Beune

Martijn Baars • 08:40, 13-12-2023 / Laatste Update: 02:56, 07-01-2024

Joy Beune is dit schaatsseizoen de gebeten hond in het Nederlandse kamp. Ploeggenoten en experts vallen over elkaar heen om wat van de jonge schaatsster te vinden. Maar wat is er nou eigenlijk allemaal gebeurd en gezegd? En waardoor ontplofte de boel figuurlijk nadat het op de World Cup in Polen wéér misging? We zetten alle gebeurtenissen op een rijtje.

Vrijdag 3 maart 2023: diskwalificatie na blote enkel

De Nederlandse vrouwen bij de ploegenachtervolging rijden een baanrecord in thuisstadion Thialf. Joy Beune, Irene Schouten en Marijke Groenewoud wanen zich even kampioen. Totdat ze worden gediskwalificeerd. Waarom? Er was een blote enkel te zien bij Beune. Regels zijn regels, hoe futiel ook. Diskwalificatie volgde.

Zaterdag 9 december 2023: diskwalificatie na verloren transponder

Het nieuwe schaatsseizoen is een paar World Cups onderweg en weer is Joy Beune de gebeten hond. Wat gebeurt er nu, in Polen? Haar transponder is vlak voor de ploegenachtervolging kwijtgeraakt. Wat is een transponder? Dat is een kastje dat de tijd meet en een signaal afgeeft als de schaatsster over de streep is. Na een zoektocht zonder resultaat, besluit Beune om dan maar zonder transponder te rijden. Beune, Groenewoud en Schouten rijden weer de snelste tijd, maar die wordt niet geregistreerd. Doordat de transponder niet over de lijn komt, telt de gereden tijd niet. Diskwalificatie.

Schuld van de begeleiding?

Ploeggenote Schouten nam het in eerste instantie nog voor Beune op door ook de begeleiding de schuld te geven. "Er loopt hier zoveel begeleiding rond voor ons, die hadden ook wel op mogen letten", zei Schouten direct na de race. Daar was persoonlijk begeleider Erik Bouwman het mee eens. Hij geeft zichzelf de schuld van het falen van de ploeg.

Bondscoach boos, ploeggenote vol onbegrip

Maar bondscoach Rintje Ritsma was meteen onverbiddelijk naar zijn pupil. Hij vond het onbegrijpelijk dat Beune haar transponder niet om had gedaan. "Je moet gewoon een oppas naast haar zetten", zei hij. Beunes andere ploeggenote Marijke Groenewoud, was ook boos op Beune. Ze vroeg na de race meteen aan Beune waarom ze niks gezegd had, maar daar kwam geen antwoord op. Groenewoud vindt dat het altijd de verantwoordelijkheid is van de schaatsster zelf en niet van de begeleiding. Oud-topschaatser Erben Wennemars twijfelt ook aan de uitleg van Beune, dat ze haar transponder kwijt zou zijn geweest. "Volgens mij is zij de transponder gewoon vergeten", zei Wennemars in een podcast.

Media vallen over Beune heen

Nadat de sport over Beune had uitgesproken, volgden de media. In de Bureau Sport-podcast noemde presentator het verhaal van Beune 'een lulverhaal' en 'een reactie van iemand die geestelijke 10 jaar oud is'. Ook oud-schaatskampioen Ben van der Burg koos in zijn column voor de kant van bondscoach Ritsma. "Ik vind Rintje een koning in hoe hij zich opstelt en hoe hij durft te zeggen waar het op staat", schrijft hij. Daarmee doelt hij op de uitspraak van de Beer van Lemmer dat hij een 'oppas' moet regelen voor Beune.

Volgende wedstrijden

Voor Beune is het de week na de World Cup in Polen allerminst leuk geweest. Ze hoeft zich daarna even niet te focussen op wedstrijden. De volgende World Cup is pas in het laatste weekend van januari in Salt Lake City (Verenigde Staten). Ook andere schaatstoernooien zijn pas na de feestdagen, waardoor Beune en de rest van de schaatswereld even tot bezinning kunnen komen. Van 5 tot en met 7 januari is het EK afstanden in Thialf, Heerenveen. Misschien is dan de rook opgetrokken en kunnen de fans Beune steunen. Of zij dan nog steeds de ploegenachtervolging rijdt, is de vraag. Daar is nog niks over gezegd. Een week voor het EK is ook nog de NK afstanden in Heerenveen. Hier worden alleen individuele nummers gereden, dus géén ploegenachtervolging.

'Alle neuzen dezelfde kant op'

Irene Schouten hoopt dat bij de teams, zowel de mannen als de vrouwen, alle neuzen dezelfde kant op gaan. Zij deed al een oproep aan de mannen om samen te gaan trainen.