Schaatsster Antoinette Rijpma-De Jong slaat meteen toe bij debuut: gouden plak op de fiets
Antoinette Rijpma-De Jong kan het zowel op de fiets als op haar schaatsen. © Instagram en Getty Images.

Schaatsster Antoinette Rijpma-De Jong slaat meteen toe bij debuut: gouden plak op de fiets

10:46, 02-06-2024 / Laatste Update: 15:35, 02-06-2024

Antoinette Rijpma-De Jong deed zaterdag voor het eerst mee aan een UCI gravelwedstrijd en dat is niet onopgemerkt gebleven. De schaatskampioene blijkt ook bijzonder hard te kunnen fietsen. En zo pakte ze meteen goud tijdens de Gravel Challenge Blaavands Huk.

Rijpma-De Jong, die deze lente veel trainde op de fiets, bleek in Denemarken de beste in de leeftijdscategorie 18-34 jaar. En dat leverde haar een mooie medaille op.

Met haar prestatie maakt Rijpma-De Jong ook indruk op haar schaatsrivalen. Onder meer Jenning de Boo, Hein Otterspeer en Femke Kok waren er als de kippen bij om haar digitaal te feliciteren.

Gavelfietsen

Voor wie niet zo bekend is met gravelfietsen: de naam geeft al aan wat je daarvan kan verwachten. Het houdt in dat je fietst op halfverharde wegen. In regel gebeurt dat niet op een reguliere racefiets. Er bestaan specifieke gravelfietsen, maar het kan ook wel met mountainbikes, racefietsen met bredere banden of cyclocrossfietsen. De Jong heeft een gravel bike van  Specialized Bicycle Components.

Romantiek

Ook de man van Rijpma-de Jong, Coen Rijpma was van de partij bij de wedstrijd. Hij reed bij de mannen naar een 91ste plek. Vorige maand waren de twee nog op Mallorca. Ze vierden daar op 20 mei hun trouwdag. Hij verraste haar op deze bijzondere dag met een verrassing in hun hotelkamer:

'De man van...'

De 32-jarige Coen Rijpma liet na afloop van de race weten zijn plek te kennen. "De man van... Zoals altijd", schreef hij bij een foto van zichzelf, hangend over en zijn fiets én een foto van zijn vrouw met haar medaille. Het levert hem een hoop hartjes op van zijn vrouw.

'Geslaagd tripje'

Rijpma-De Jong heeft het in ieder geval naar haar zin gehad op het evenement. "Geslaagd tripje naar Denemarken", laat ze weten. "Bijzonder om dit samen te kunnen doen. Coen werd 32ste in zijn leeftijdscategorie en kwam net twee plekken tekort voor een WK-ticket."