Ook onderzoek toont aan: er werd valsgespeeld in Thialf

26 maart 2021

Het ventilatiesysteem in Thialf creëert een luchtstroom in de richting van de schaatsers. Dat is de conclusie van het onderzoek van de TU Delft. De schaatshal had de TU Delft ingeschakeld na speculaties en zorgen over mogelijke valse omstandigheden.


Het advies van de TU Delft aan Thialf is om meer onderzoek te doen naar het ventilatiesysteem. De gemeten meewind kan oplopen tot 0,5 kilometer per uur. ,,Dat is een heel kleine waarde. Je kan het vergelijken met windkracht 0 als de gemeten wind buiten zou staan”, zegt Alexander Spoelstra, aerodynamica onderzoeker van de TU Delft. ,,Echter kunnen, zeker in topsport, kleine waardes veel impact hebben.”

In elke meting meewind
De gemeten meewind valt binnen de norm die NOC*NSF heeft gesteld voor een multidisciplinaire sportaccommodatie. Toch leveren de resultaten vervolgvragen op, stelt de TU Delft. Meer onderzoek is daarom raadzaam. Spoelstra noemt het opmerkelijk dat in elke meting een meewind is gemeten. ,,Wij adviseren Thialf verder onderzoek te doen naar het ventilatiestysteem en of het aanpassen van de vloerventilatie een verschil geeft in de luchtstroomrichting.”

Toptijden
Volgens het onderzoek zorgt het ventilatiesysteem in Thialf voor een luchtstroom in de richting van de schaatsers, maar het geeft geen uitsluitsel of de deze winter 600 in de rijrichting gedraaide luchtroosters daarvoor hebben gezorgd. Die beslissing om de roosters buiten de boarding een kwartslag te draaien, was voer voor speculaties. Vorige maand sloegen schaatsers en coaches als Sven Kramer, Jillert Anema en Erben Wennemars alarm over oneerlijke competitie. Volgens hen werd sinds een paar maanden kunstmatige meewind gecreëerd in de ijstempel. Snelle tijden, zoals het unieke wereldrecord van de Zweed Nils van der Poel op de 10 kilometer, lagen daardoor onder een vergrootglas.

Geen oneerlijke concurrentie
Volgens Thialf zorgde het draaien van de roosters niet voor meewind voor de schaatsers, maar na de aanhoudende zorgen schakelde de directie wel de TU Delft in. In alle metingen werd eenzelfde meewind gemeten. ,,Dit suggereert dat de gemiddelde ondervonden meewind voor alle schaatsers hetzelfde is. Er kan dus geen sprake zijn van oneerlijke concurrentie ten gevolge van eventuele temperatuur en configuratiewijzigingen aan het ventiatiesysteem tijdens een schaatswedstrijd”, zegt Spoelstra.