Pleuris in het schaatsen: er werd inderdaad valsgespeeld in Thialf

20 februari 2021

ANP

Er werden vorige week bij de WK afstanden al vraagtekens gezet achter bijvoorbeeld het wereldrecord van de Zweed Nils van der Poel in Thialf. Een week na de razendsnelle tijden in Heerenveen, denken schaatsers en coaches te weten waar het aan ligt. Thialf zou valsgespeeld hebben.


Het ligt namelijk aan de luchtroosters, die Thialf expres in de rijrichting van de schaatsers heeft gedraaid. Daardoor hebben schaatsers 'oneerlijk' veel wind in de rug en gaan ze dus sneller. Daar kwam het AD achter in gesprek met diverse schaatsers en coaches. "Mijn sporthart doet pijn”, zegt boegbeeld Sven Kramer.

Lees ook: Kjeld Nuis en Joy Beune reageren bij Humberto op het valsspelen

Ene na het andere record
Het baanrecord op de 3000 meter bij de vrouwen sneuvelde in korte tijd 3 keer. Patrick Roest haalde liefst 3 tellen af van zijn eigen baanrecord op de 5000 meter. En de Zweed Nils van der Poel schaatste vorige week op de 10 kilometer zelfs een wereldrecord: 12.32,95. 14 jaar lang was dat niet in Thialf gebeurd. Wereldrecords waren voorbehouden aan de banen in Salt Lake City en Calgary, gelegen ruim boven 1000 meter hoogte. De ijle lucht zorgt daar voor minder weerstand.

'We worden uitgelachen'
Erben Wennemars was na het WK-kwalificatietoernooi eind december de 1e die openlijk vragen stelde over het draaien van de honderden luchtroosters. "Ik riep al de hele winter: straks wordt er een wereldrecord gereden in Thialf. Dat kán niet. Moeten we dan juichen? Ik kan het niet meer. Want ik weet niet of het waar is. En nu worden we zelf uitgelachen.”

Schaatscoach Jillert Anema verwoordt de geruchten: "De verdenking is dat Thialf de roosters heeft gedraaid voor snellere tijden. Volgens Thialf maakt het niets uit. Wel, als het niets uitmaakt, zet ze dan tegen de rijrichting in, laat de lucht de andere kant uit blazen. Dan ben je van het gezeur af. Op het moment dat je rugwind creëert, wordt schaatsen een andere sport. Want je levert kracht en energie in een onmogelijke houding."

'Dat is een optie'
Thialf zelf baalt van de ontstane pleuris in de schaatswereld. "Misschien hadden we het vooraf moeten communiceren. Maar hopelijk kunnen we het straks visueel maken en uitleggen. Dan is het uit de wereld. Het terugdraaien van de roosters? Dat is ook een optie.”

Reacties Kramer en Ter Mors
Ondertussen zijn de schaatsers duidelijk: "Als er wisselende omstandigheden zijn geweest, is het competitievervalsing", zegt Jorien ter Mors. Kramer: "Het maakt mij echt niet uit wie er wint in welke tijd. Maar ik wil wél een eerlijke pot schaatsen. Thialf is zo eager op een baanrecord, dat het doel kennelijk de middelen heiligt."