Portugezen bedreigen ‘onze’ schaatsers nog niet: 6 tellen langzamer op de 500 m in Thialf

26 september 2022

ANP

In Thialf werden afgelopen weekend trainingswedstrijdjes gehouden. Die geven toch een andere prikkel af dan een training of wat loze rondjes rijden. En rijd je een toptijd, dan krijg je meer zin in het nieuwe schaatsseizoen. Maar wat als je juist niet de aansluiting vindt?


Dat gebeurde met de delegatie Portugese schaatsers die in Thialf aanwezig was. Dat is in kader van een project van ex-schaatser Fausto Marreiros, die uit Velserbroek komt, maar vroeger aan competities deelnam voor Portugal.

Zijn doel is
Portugese schaatsers op de Winterspelen krijgen. Portugal is trouwens alleen 'provisioneel lid' van de schaatsbond ISU, geen volwaardig lid. Al kan het niet zo lastig zijn om dat wel te worden − het lukte Brazilië...

Piteira
Maar gaat de Portugese armada medailles wegkapen van Nederland? Voorlopig is het gevaar klein. De snelste tijd zaterdag op de 500 meter kwam bijvoorbeeld van Thomas Geerdinck, in 35,76. De beste Portugees was António Morgao Piteira in 41,81.

Diezelfde Piteira was ook de snelste Portugees op de 1.500 m. Uit beleefdheid zullen we maar niet melden hoeveel seconden hij langzamer was dan de winnaar, Tom Egbertsen.