Shorttrackster Xandra Velzeboer breekt hard door dit jaar: ‘Mijn telefoon is een beetje ontploft’

12 april 2022

Getty Images

Xandra Velzeboer lijkt de potentie te hebben om hele grote prijzen te pakken. Afgelopen weekend greep de 20-jarige shorttrackster alvast brons in het allroundklassement bij de WK shorttrack in Canada. Ook won ze goud op de 500 meter.


Wat een seizoen voor Velzeboer, telg uit een familie vol roemruchte shorttrackers. Bij de Olympische Winterspelen in China vervulde ze een belangrijke rol in de relayfinale, waarin Oranje goud veroverde.

"Ja, mijn telefoon is wel een beetje ontploft", zegt ze tegen De Telegraaf over het aantal reacties dat ze na dit fraaie weekend kreeg.

Vet
"Alles ging goed", zegt ze over het WK-weekend. "Het is heel vet dat ik op alle afstanden de finales heb gereden. En natuurlijk is het prachtig dat het op de 500 meter lukte om de titel te pakken. Ik was vol ongeloof."

Velzeboer heeft door de coronaregels van de laatste jaren nog maar 2 keer een wedstrijd in een vol stadion gereden. "Vlak voor de pandemie uitbrak heb ik kunnen proeven hoe dat was tijdens de wereldbeker in Dordrecht, en afgelopen weekend was het hier uitverkocht. Tijdens de Spelen zaten er ook wel wat Chinezen op de tribunes, maar dit was echt weer als vanouds."

Vakantie
Nu is het tijd voor vakantie, later dan ooit, want dit WK werd door corona en de oorlog in Oekraïne pas in april gehouden. "Ik ga lekker de zon opzoeken en nagenieten."