Geen plek voor mopperende Sjinkie Knegt: shorttracker niet geselecteerd voor EK in Polen
i

ANP / EPA

Geen plek voor mopperende Sjinkie Knegt: shorttracker niet geselecteerd voor EK in Polen

Trevor Wagener • 16:58, 03-01-2023 / Laatste Update: 03:36, 12-12-2023

Sjinkie Knegt is niet geselecteerd voor het EK shorttrack, eind volgende week in het Poolse Gdansk. De voormalige kopman van de ploeg wist zich niet op eigen kracht te kwalificeren en was afhankelijk van een aanwijsplek. Na het NK van afgelopen weekeinde uitte hij zijn onvrede over diverse zaken, schreef Rik Spekenbrink van AD.

De shorttrack-topper hekelde het NK in Leeuwarden, volgens hem een wedstrijd van niks die door de KNSB veel te belangrijk was gemaakt. Schaatsers die op het NK goed zijn, hebben normaal gesproken niets te zoeken bij internationale wedstrijden, klaagde Knegt.

Ziedende Sjinkie

Hij zei dat er niet naar de atleten was geluisterd bij het opstellen van de selectiecriteria voor het EK, ook al vertelde disciplinemanager van de bond Wilf O'Reilly juist dat dat wél was gebeurd. "80 procent van wat je tegen Wilf zegt, gaat bij hem het ene oor in en het andere uit", brieste Knegt.

De Fries zei niet te weten of hij zou worden geselecteerd voor het EK in Polen. Aan de ene kant hoopte hij dat de 3-koppige selectiecommissie zijn ervaring op waarde zou schatten, en het feit dat hij de voorbij 2 weken door een rugblessure niet had kunnen schaatsen zou meewegen. Anderzijds gaf Knegt aan dat hij ook zonder die kwetsuur niet in topvorm verkeerde. Het EK was bovendien sterk in waarde gedaald, vond hij.

De KNSB maakte dinsdagmiddag de selectie bekend. Naast Jens van 't Wout, op de NK winnaar van alle afstanden, gaan de volgende 4 schaatsers mee: Itzhak de Laat, Melle van 't Wout, Daan Kos en Friso Emons. 1e reserve is Teun Boer. Daarmee kiest de commissie, naast O'Reilly bestaande uit Jeroen Otter en Remy de Wit, duidelijk voor talent.

EK-selectie shorttrackvrouwen

Bij de vrouwen bestaat de selectie uit: Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer, Selma Poutsma, Yara van Kerkhof en Michelle Velzeboer. Bij het EK worden dit jaar voor het eerst alleen afstandstitels uitgereikt. Er wordt geen allround klassement meer opgemaakt.