Selma Poutsma pakt 500 meter-goud in spektakelstuk bij World Cup in Gdansk
Selma Poutsma ©Getty Images

Selma Poutsma pakt 500 meter-goud in spektakelstuk bij World Cup in Gdansk

16:52, 17-02-2024 / Laatste Update: 17:31, 17-02-2024

Selma Poutsma heeft in Gdansk in een spectaculaire 500 meter-finale de zege gepakt. Ze gleed net voor Hanne Desmet over de meet. Het verschil was 0,13 seconden. De Belgische kwam in de slotmeters van de rit dichterbij en dichterbij. Kim Boutin werd derde, Yara van Kerkhof vierde.

Poutsma stak haar linkerhand uit en maakte zich breed, wat kan hebben geholpen om Desmet nog net achter zich te houden. Ook schopte ze haar been naar voren in een poging de finishlijn eerder te doorkruisen. Al die bewegingen tegelijk brachten haar uit balans, zodat ze finishend ten val kwam. Alles verliep volgens de regels, zodat ze kon opkrabbelen en juichen.

Friso Emons

Friso Emons had even daarvoor zijn eerste World Cup-medaille ooit veroverd. In de finale van de 1500 meter lag hij in positie om tweede te worden, toen hij met zijn schaats die van winnaar Pascal Dion aantikte. De 25-jarige Emons kwakte pardoes op het ijs en gleed op zijn rug over de streep. Sungwoo Jang kon hem nog passeren.

In het eindklassement van de World Cup staat Emons op plek zes. William Dandjinou is de eindwinnaar op de 1500 meter.

Mixed relay

Op het onderdeel mixed relay was Nederland oppermachtig. Selma Poutsma, Xandra Velzeboer, Kay Huisman en Teun Boer hadden van geen enkele tegenstander iets te duchten en cruisten naar het goud. Zuid-Korea werd tweede, Canada derde.