Shorttrackers uit Nederland en België trainen tot de Winterspelen in 2026 nauwelijks meer samen
Suzanne Schulting (Nederland) en Hanne Desmet (België) strijden samen op het WK shorttrack. ©AFP

Shorttrackers uit Nederland en België trainen tot de Winterspelen in 2026 nauwelijks meer samen

13:29, 24-01-2024

Het was de afgelopen een vertrouwd beeld: de Nederlandse shorttrackploeg die samen optrok met de Belgische collega's. Aan die beelden komt tot de Winterspelen van 2026 in Milaan praktisch een einde. Beide landen kiezen voor een andere voorbereiding op de Spelen.

Het is een besluit dat de KNSB en de Vlaamse Schaatsunie samen en in goed overleg hebben genomen. Helemaal stoppen willen ze de samenwerking nog niet, want ze houden een slag om de arm. 'De intentie is er om, indien mogelijk, incidenteel gezamenlijk te trainen', staat er volgens schaatsen.nl te lezen na het overleg.

De Belgische top-shorttrackers Hanne en Stijn Desmet trainden afgelopen jaar volledig mee met TeamNL en werden ze tijdens internationale toernooien ook begeleid door de Nederlandse staf. Na dit seizoen sluit België zich aan bij Canada.

'Andere route naar Milaan'

“Dit besluit heeft vooral te maken met de verschillende keuzes die er inmiddels zijn gemaakt als het gaat om het programma op weg naar Milaan”, zegt Corne Lepoeter van de Vlaamse Schaatsunie. 

Zijn collega aan Nederlandse kant, Remy de Wit, beaamt de verandering van koers. “We respecteren dat we allebei een andere route naar Milaan kiezen en hebben met elkaar vooral gekeken naar wat er nog wél kan. Dat betekent dat we elkaar in de aanloop naar de Spelen zeker nog enkele keren zullen opzoeken om te sparren."

Talenten

De KNSB en de Vlaamse Schaatsunie zeggen dat de talenten van beide landen nog wel samen blijven trainen. Daarnaast wordt er na de Spelen weer gekeken of een hernieuwde samenwerking bij de senioren mogelijk is.