Krankzinnig einde: Oranje Leeuwinnen door naar Final Four na goal in allerlaatste seconde
i

ANP

Krankzinnig einde: Oranje Leeuwinnen door naar Final Four na goal in allerlaatste seconde

Jeroen Rooseboom • 23:49, 05-12-2023 / Laatste Update: 18:39, 04-01-2024

De Oranje Leeuwinnen zijn door een 4-0-overwinning op België groepswinnaar geworden in de Nations League. Engeland won weliswaar met 6-0 en scoorde in de absolute slotfase, maar door een goal in de allerlaatste seconde door Damaris Egurrola gaat Nederland toch door naar de Final Four van de Nations League. Oranje houdt ook kans op het olympisch ticket.

Het lukte Nederland lang niet om door de Belgische verdediging heen te komen. Er waren wel wat kansjes, onder anderen voor Esmee Brugts en Damaris Egurrola, maar echt gevaarlijk werden de Leeuwinnen niet. Lineth Beerensteyn vond het in de 34e minuut wel welletjes en scoorde met wat Belgische hulp de 1-0 voor Nederland. Dat deed ze in haar 100e interland. Tekst loopt door onder de tweet

Goal Oranje! In haar honderdste interland zet Lineth Beerensteyn Nederland op voorsprong tegen België: 1-0 🙌

In Schotland staan de Lionesses van Sarina Wiegman met 2-0 voor.

Kijk live mee → https://t.co/BCmyRZxljK#NEDBEL | #UWNL pic.twitter.com/FU6kM1jL5Q

— NOS Sport (@NOSsport) December 5, 2023

Het was duidelijk dat er nog wat goaltjes bij moesten, want Engeland stond met de rust al met 4-0 voor tegen de Schotten. Daardoor was het verschil in doelsaldo tussen Nederland en de Engelsen teruggebracht naar 0. De problemen werden nog groter toen de Engelsen voor de 5e keer scoorden kort na rust, waardoor zij virtueel op de 1e plek stonden.

Het was dus alle hens aan dek voor de Leeuwinnen. Dat leken ze ook te beseffen, want er begon een waar offensief op het doel van de Belgen. Dat resulteerde in een 2e goal voor Beerensteyn. Tekst loopt door onder de tweet

Goal voor Nederland! Weer is het Beerensteyn. Brugts komt naar binnen, haalt hard uit en via de paal belandt de bal bij Beerensteyn: 2-0.

Het is dat er geen VAR is, anders was vast en zeker gezien dat Brugts buitenspel stond.

Kijk mee → https://t.co/BCmyRZxljK#NEDBEL | #UWNL pic.twitter.com/oHYH3pekEB

— NOS Sport (@NOSsport) December 5, 2023

Daarna kreeg Nederland nog veel meer kansen, maar wilde de bal er maar niet in. Invaller Vivianne Miedema was het meest kansrijk, maar in een 1-op-1 lukte het niet om de Belgische doelvrouw te verslaan. Ook aan de andere kant stond de keepster, Daphne van Domselaar, goed op te letten. Zij voorkwam een tegengoal.

Krankzinnig slot

In een laatste wanhoopspoging bracht bondscoach Jonker Romee Leuchter en Renate Jansen nog in. Dat leek te werken, toen Egurrola de 3-0 tegen de touwen werkte. Maar het leek niets waard te zijn, toen Engeland in de dying seconds de 6-0 maakte in Glasgow.

Toch was Egurrola nog niet klaar. In de aller-, aller-, allerlaatste minuut scoorde ze nog een keer: 4-0. Dat was genoeg om groepswinnaar te worden en door te gaan naar de Final Four. Een enorm feest barstte los in Tilburg, waar de Leeuwinnen samen met de fans vierden dat ze door waren naar de volgende ronde.