Geblesseerde Nadal swingt in 5-setter na beslissende tiebreak langs Fritz

6 juli 2022

GettyImages
rafael-nadal-wint-van-fritz-en-neemt-het-op-tegen-kyrgios-in-halve-finale

Taylor Fritz en Rafael Nadal hebben een fantastische pot tennis op het Londense gras vertoond. Deze kwartfinale had alles: 5 sets, blessures, vallende heren door slippertjes op het gras en een 10-punten-tiebreak als toetje. Uiteindelijk was het Nadal die als winnaar uit de strijd kwam. Hij won met 3-6 7-5 6-3 5-7 7-6(3).


Set 1 zou naar Nadal gaan, dacht iedereen. Nadal stond met 3-1 voor, in een set waarin de mannen elkaar goed aan het breaken waren. Fritz raakte daar niet van in paniek. Hij won de set namelijk met 6-3. Nadal kreeg alleen last van een blessure en de fysio moest er even bijkomen. Even leek het erop alsof hij zou stoppen, omdat het niet meer ging. Maar hij ging door en revancheerde zich. De 2e set was namelijk gelijk voor Nadal.

Last van blessure
Het was een slopende set die doorging tot 5-7. De 1e 3 games waren allemaal voor Nadal, waarin iedereen dacht een snelle set te zien, maar Fritz revancheerde zich tot 3-3. Het was wel duidelijk dat Nadal met een blessure rondliep: zijn service werd zachter en hij kon niet meer volle kracht. Hij ging improviseren, en Fritz uitdagen. Dropshots, waar hij normaal goed mee wegkomt, was niet aan hem besteed vandaag.

Vechten
In set 4 kwam Nadal wederom verrassend op voorsprong, hij liet zich niet uit het veld slaan door de blessure. Hij kwam voor tot 2-4 maar gaf daarna weer het initiatief aan Fritz, die voor de wedstrijd kon gaan spelen. Maar Nadal stak daar een stokje voor en zorgde ervoor dat er een 5e set aan te pas moest komen.

Wat een einde!
Set 5 werd een nog groter spektakel, ze stevenden lang af op een 10-punten tiebreak en die kwam er ook. De mannen verloren allebei een servicegame maar deden dat na elkaar. Van de blessure van Nadal was niks meer over, hij vocht als een jonge God tegen de Amerikaan. Toen Fritz voor de laatste game opging gooide Nadal er een lovegame uit die voor de tiebreak zorgde.

Ervaren rot
In de tiebreak merkte je wel de ervaring van Nadal, dat hij beter om kon gaan met de druk van een tiebreak. Hij maakte namelijk de eerste 5 punten allemaal. Fritz moest rennen en vliegen over de baan. Hij was de man met de langste adem. De beslissende tiebreak werd gewonnen door Nadal met 3-10.

Calender Grand Slam
Hij mag het in de halve finale gaan opnemen tegen Australiër Nick Kyrgios. Bij winst krijgt Nadal alle 4 de Grand Slam-toernooien van dit kalenderjaar op zijn naam. Eerder won hij namelijk al Roland Garros en Australian Open. Hij zou hierna dan alleen nog de US Open moeten winnen.