🎥 | Umpire legt eigen fout kraakhelder uit, thuisspeler Raonic gelooft oren niet

Trevor Wagener • 13:00, 08-08-2023 / Laatste Update: 17:54, 11-12-2023

Wat een gekte, maar te gek goede call van umpire Fergus Murphy! De tennisscheids had de leiding bij de 1e ronde-wedstrijd van het ATP-toernooi in Toronto tussen 'thuisspeler' Milos Raonic en de Amerikaanse topper Frances Tiafoe, toen aan het einde van de 1e set in een bi-zar lange tiebreak zich iets merkwaardigs voordeed. Nota bene op het beslissende punt, waarna Murphy liet zien het hele ATP Rulebook uit zijn hoofd te kennen.

Wat gebeurde er aan het einde van de al zeer hectische 1e set tussen de 32-jarige Raonic en 8 jaar jongere Tiafoe? Hieronder een korte uitleg.

Zie ook: Tennis-topscheids Fergus Murphy pakte Nick Kyrgios keihard aan na wangedrag op de baan

Briljant vakwerk van umpire Murphy

Bij een 13-12 stand in de tiebreak (bij een 6-6-stand in games) rende Tiafoe als een malle achter een door het net aangeraakte bal van Raonic aan. Tiafoe kon nog terugslaan, maar lag zodanig op snelheid dat hij níet op tijd kon remmen om het net überhaupt niet aan te raken (zie foto onder).

Met de handen aan het net keek Tiafoe toe hoe zijn korte bal door Raonic - die er vanuit het ging het punt te zou gaan winnen vanwege de mogelijke 2e stuit, en al dan niet door het daaropvolgende netcontact - werd gelaten voor wat het was.

Raonic liep dan ook rustig weg, terwijl Tiafoe meteen na zijn slag met vragende ogen naar Murphy keek. De ref corrigeerde zichzelf dan ook meteen. "Je hebt gelijk Frances, maar wacht even. Dit is lastig uitleggen. Dat stuk net telt inderdaad níét als contact."

Netcontact in tennis

Huh wat, hoe dan? Het aanraken van het net is in het enkelspel, net als in het dubbelspel, inderdaad óók verboden. Alleen... geeft het ATP-regelboek aan dat bij single matches als deze het stuk tussen de tramrails (wat in het dubbelspel wel benut wordt, en in enkelspel 'uit' betekent) en de netpaal niet telt als netcontact. Dit omdat dat stuk 'regeltechnisch' gezien niet wordt gebruikt.

Raonic maakte zichtbaar protest tegen de beslissing. "Stuiterde de bal niet 2 keer? Oh, deze regel is alleen in het dubbelspel toch? Even serieus?" Murphy haalde de supervisor nota bene op de baan, waarna het besluit bleef staan. Ofwel: na Murphy's beslissing, 'stond' Tiafoes punt en werd het punt dus niet als let overgespeeld. Gekte, hiermee was de 1e set van hun openingsduel op het ATP Masters 1000-toernooi meteen voorbij.

'Mazzel Milos!'

De Canadese veteraan, die mogelijk zijn laatste grote toernooi op eigen grondgebied speelt, nam na het barre moment meteen revanche, al ging het niet van harte. De mondiale nummer 545, die innovember 2016 nog de nummer 3 van de wereld was, moest worden behandeld aan rugblessure. Dat én de discussie zaten hem niet in de weg, waarna hij de 2 sets die volgden pakte en dus won: 7-6 (11) en 6-3.