Deze Russische tennisster spreekt zich fel uit tegen de oorlog in Oekraïne: 'Verlamd van angst'
i

Getty Images

Deze Russische tennisster spreekt zich fel uit tegen de oorlog in Oekraïne: 'Verlamd van angst'

Sjors Tanis • 18:24, 01-03-2022 / Laatste Update: 20:32, 08-01-2024

De Russische tennisster Anastasia Pavlyuchenkova heeft zich openlijk uitgesproken tegen de oorlog en het geweld in Oekraïne. "Als tennisster vertegenwoordig ik Rusland al mijn hele leven. Dit is mijn thuis en mijn land. Maar nu ben ik verlamd van angst, net als mijn familie en vrienden", schreef ze op Twitter.

"Maar waar ik niet bang voor ben, is mijn mening publiekelijk verkondigen. Ik ben tegen oorlog en geweld". Pavlyuchenkova is op de 14e plaats de hoogst genoteerde Russin op de wereldranglijst.

'Stop'

"Persoonlijke ambities of politieke motieven rechtvaardigen geweld niet. Dit ondermijnt niet alleen onze toekomst, maar ook die van onze kinderen. Ik ben in de war en weet niet wat ik kan doen om te helpen", aldus de 30-jarige tennisster. "Ik ben niet meer dan een atlete die tennis speelt. Ik ben geen politicus en geen publiek figuur. Ik heb hier dan ook geen ervaring in. Ik kan alleen openlijk mijn mening verkondigen door te zeggen dat ik niet akkoord ga met wat er nu gebeurt. Stop het geweld, stop de oorlog."

De verklaring komt op het moment dat de tennisorganisaties ATP, WTA en ITF nog geen sancties hebben aangekondigd tegen Russische en Belarussische tennissers. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft sportbonden aanbevolen atleten van beide landen niet meer te laten meedoen aan internationale toernooien.